Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ισπανία: Ξανά στις κάλπες στις 26 Ιουνίου



Σε επαναληπτικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα στις 26 Ιουνίου, βαδίζει και επίσημα πλέον η Ισπανία.

Ο βασιλιάς Φίλιππος υπέγραψε διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής, αφού τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εξέπνευσε η συνταγματική προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης από το κατακερματισμένο κοινοβούλιο που ανέδειξαν οι εκλογές του Δεκεμβρίου.


Οι κάλπες στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα πέσουν σε μία κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα, στις 23 Ιουνίου, η Βρετανία θα αποφασίσει με δημοψήφισμα εάν θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις 28 του μηνός είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.

Η προκήρυξη των επαναληπτικών εκλογών έρχεται επίσης τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ερωτήματα για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ισπανία. Στις εαρινές προβλέψεις της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η Κομισιόν εκτιμά πως η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ πριν το 2018, στόχο που θεωρητικά θα πρέπει να πετύχει το αργότερο φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας, η ιβηρική χώρα μπορεί να κινδυνεύσει με κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης για το έλλειμμά της από το 2009.

Ελπίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας είναι πως οι νέες εκλογές θα θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων πέντε μηνών, που δημιουργήθηκε αφού οι κάλπες του Δεκεμβρίου δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Όμως δεν αποκλείεται το πρόβλημα να παραμένει και μετά τη νέα λαϊκή ετυμηγορία, με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από την εφημερίδα El Pais να φανερώνει πως το εκλογικό σώμα παραμένει κατακερματισμένο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να «κλειδώνει» ως πρώτη δύναμη με 29%, όμως ακόμα απέχει από την αυτοδυναμία, ενώ τα δύο κύρια κόμματα της αριστεράς, οι Σοσιαλιστές και οι Podemos χάνουν περίπου δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι ενισχύονται κατά τρεις μονάδες, στο 16,9%, οι κεντρώοι Ciudadanos, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εταίροι του Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή
: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου