Τρίτη 3 Μαΐου 2016

88.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ το 2015

Περίπου 88.300 ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που υπέβαλαν αίτηση ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Μάλιστα, το 13% από αυτούς ήταν παιδιά μικρότερα των 14 ετών, που πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι από την πατρίδα τους τελείως μόνα, χωρίς τους γονείς τους, με σκοπό την αναζήτηση μιας καλύτερης και ασφαλούς ζωής.Μέσα στο 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν στην Ευρώπη, θέλοντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια. Αν και ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 ήταν διπλάσιος εκείνου της προηγούμενης χρονιάς, ο
αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, από το 1,26 εκατομμύριο ανθρώπους που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην ΕΕ πέρσι, το ένα τρίτο ήταν ανήλικοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που «θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι». Αυτό σημαίνει είτε ότι οι χώρες υποδοχής τους δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους επαληθεύτηκε με άλλους τρόπους.

Πάνω από το 90% όσων ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς έναν γονιό ή κηδεμόνα, ήταν αγόρια. Από αυτά, τα μισά ήταν ηλικίας 16-17 ετών. Το 50% κατάγονταν από το Αφγανιστάν και το 16% από τη Συρία.

Τέσσερις στους 10 ασυνόδευτους ανήλικους ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία, μια χώρα όπου πολλοί ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικα άτομα υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν άσυλο. Μετά τη Σουηδία, οι βασικοί προορισμοί των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου