Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Το υπερταμείο, το Αγγλικό Δίκαιο και τα… 99 χρόνια.

Από τη στιγμή που κατατέθηκε στη Βουλή το νέο υπερταμείο αποκρατικοποίησεων ξέσπασε σάλος. Ο μεγαλύτερος σάλος όμως ξέσπασε για τη διάρκεια ζωής του ταμείου, το οποίο ιδρύεται για περίοδο… 99 ετών και στο οποίο παραχωρείται μια σειρά assets του ελληνικού δημοσίου.Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη, έσπευσαν να μιλήσουν έως και για την ανάγκη λογοδοσίας των υπευθύνων σε δικαστήρια. Θεμιτό το πολιτικό επιχείρημα, όχι ότι συμφωνούμε ιδιαίτερα, αλλά, κατά τη γνώμη της στήλης, άλλο είναι το σημείο, στο οποίο θα έπρεπε να εστιάζεται η κριτική.Τα κυβερνητικά κόμματα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατακεραύνωναν τις άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις
για τη χρήση του Αγγλικού Δικαίου στις  συμβάσεις. Ειδικά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος είχε δώσει ρεσιτάλ για το αγγλικό δίκαιο, άσχετα αν δεν ήξερε απολύτως περί τίνος πράγματος μιλά. Δες όμως πώς τα φέρνει η ζωή και η κυβέρνηση βρίσκει ακόμα και το Αγγλικό Δίκαιο μπροστά της. Πιο συγκεκριμένα, τα 99 χρόνια (που δεν είναι σκόντο από τα 100, όπως στις τιμές, για να χωνεύεται καλύτερα ψυχολογικά) είναι το ανώτατο όριο που αναγνωρίζουν για δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας ορισμένα νομικά συστήματα, όχι το δικό μας. Ποιο ξένο δίκαιο το κάνει; Ε, μαντέψτε! Το Αγγλικό Δίκαιο.

Ετσι, το νέο υπερταμείο μπορεί να έχει έδρα στην Ελλάδα όμως και από τη βασική αρχή (την πιο αυστηρή δε) του Common Law διέπεται και 2/5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι ξένοι, όταν απαιτείται πλειοψηφία 4/5 για τις αποφάσεις.

Και όλα αυτά ψηφίζονται, όταν πολλοί εξ ημών θυμόμαστε τον νυν συγκυβερνήτη τότε αγανακτισμένο βουλευτή Πάνο Καμμένο με μπλουζάκι “Greece is not for sale” στο εντευκτήριο της Βουλής. Τι σου είναι η ζωή όμως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου