Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

«Κλειδί» για τη μακροζωία το δεντρολίβανο!

Η διατροφή που είναι πλούσια σε δεντρολίβανο δεν αποκλείεται να είναι «κλειδί» για τη μακροζωία, όπως τουλάχιστον υποπτεύονται επιστήμονες από τις ΗΠΑ!Στο χωριό Ακιαρόλι (Acciaroli) της Ιταλίας, στις ακτές του Τυρρηνικού Πελάγους, ζουν 300 κάτοικοι που έχουν ξεπεράσει τα εκατό! Ο αριθμός αυτός των αιωνόβιων, που μάλιστα στην πλειοψηφία τους δεν παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια, έχει βάλει σε υποψίες ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι για τη μακροζωία των κατοίκων ευθύνεται το δενδρολίβανο, ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα της περιοχής.


Σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, οι Αμερικανοί επιστήμονες θα μελετήσουν από κοντά αυτό το μικρό χωριό των αιωνόβιων. Ειδικότερα, θα εξετάσουν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και θα πάρουν δείγματα αίματος των κατοίκων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων του Ακιαρόλι είναι η μεσογειακή διατροφή, με κυρίαρχο παράγοντα το δενδρολίβανο. Δεν παραβλέπουν πάντως και άλλους παράγοντες όπως τον καθαρό αέρα και το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου