Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στο Ωραιόκαστρο για το κύμα προσφύγων.

Στα... κάγκελα βρίσκονται οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αθρόας εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.Αλλά και η δημοτική αρχή εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο hot spot χρησιμοποιώντας μάλιστα για το σκοπό αυτό χώρους που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του Ωραιοκάστρου, κλείνοντας για περισσότερη από μια ώρα την οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αστυνομικού τμήματος.


Μιλώντας στη North Press ο δήμαρχος Ωραιοκάστου, Αστέριος Γαβότσης ξεκαθάρισε πως η διοίκηση του δήμου δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια βλέποντας την άνιση κατανομή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Ο κ. Γαβότσης τόνισε πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει μεταφερθεί το 70% των προσφύγων και μεταναστών και από αυτούς το 30% έχει εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στο Ωραιόκαστρο προσεγγίζει τις 5.000 άτομα, ενώ βάσει μελέτης ο συγκεκριμένος δήμος θα μπορούσε να υποδεχθεί μόλις 170 άτομα.

Ο κ. Γαβότσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε σχεδιασμούς αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα αποσυμφορηθεί η περιοχή και θα εκκενωθούν τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε βιοτεχνικούς χώρους.

«Τι θα γίνει με τα σχολεία, τους λατρευτικούς χώρους αλλά και τους χώρους ταφής», ήταν το ερώτημα που έθεσε στον κ. Μουζάλα ο Αστέριος Γαβότσης υπογραμμίζοντας ότι ήδη 480 παιδιά κατοίκων του Ωραιοκάστρου βρίσκονται εκτός σχολικής στέγης. Ακόμη ο δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια εγκατάστασης προσφύγων σε κλειστά ξενοδοχεία αλλά και σχολεία.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι τόνοι ανέβηκαν καθώς οι κάτοικοι δεν δείχνουν να εμπιστεύονται τις υποσχέσεις του Γ. Μουζάλα περί ισόρροπης κατανομής των προσφύγων σε όλη τη χώρα, καθώς ήδη, όπως είπε στη North Press η σύμβουλος ακινήτων, Δροσιά Βενιοπούλου, εκπρόσωποι ΜΚΟ αναζητούν στο Ωραιόκαστρο χώρους για δημιουργία πλυντηρίου- στεγνωτηρίου αλλά και λαϊκής αγοράς, πέραν των χώρων για φιλοξενία.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της North Press, οι βιοτεχνικοί χώροι νοικιάζονται από 10.000 έως 25.000 ευρώ το μήνα με διάρκεια μίσθωσης τουλάχιστον ένα έτος και δυνατότητα επέκτασης της μίσθωσης μέχρι τρία χρόνια.
Τέλος, ο κ. Γαβότσης ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης τον ενημέρωσε ότι σύντομα θα επανδρωθεί με το απαραίτητο προσωπικό το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου