Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Παρά τις εξαγγελίες τα "κοράκια" ετοιμάζονται να ορμήξουν στα κόκκινα δάνεια.

Στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των Κόκκινων Δανείων, με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού που ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να βάλει φρένο στην είσοδο «κορακιών» στην ελληνική αγορά.Αφορμή για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα με την δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού, οι οποίες ενδιαφέρονταν για την εξαγορά σημαντικού αριθμού κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αντί «πινακίου φακής».
Με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται περί τα 100 δισ. Ευρώ,
υπήρξαν παρασκηνιακές κινήσεις από funds με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εξαγορά όσων εξ αυτών θεωρούνται «φιλέτα» με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών, με τις οποίες επικοινώνησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι για ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων μπορεί το κλίμα να αντιστραφεί και να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα σε συνάρτηση με την αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αναμένεται στους επόμενους μήνες. Τράπεζες και οικονομικοί σύμβουλοι του Μαξίμου εκτιμούν πως σύντομα θα δοθεί οικονομική «ανάσα» κυρίως σε επιχειρήσεις οι οποίες θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τα ειδικά προγράμματα αποπληρωμής που θα τους παρουσιάσουν οι τράπεζες. Ο πρωθυπουργός αφού έγινε γνώστης των σχετικών τραπεζικών εκτιμήσεων, προχώρησε στην ρητή εντολή προς τον Γ. Σταθάκη να μπλοκάρει το μπάσιμο των «κορακιών» στην ελληνική αγορά που μόνο αναταράξεις θα προκαλούσε στην οικονομία λόγω της επιθετικής πολιτικής που αυτά ακολουθούν για την είσπραξη των απαιτήσεων τους.

"Η συμφωνία που πετύχαμε προστατεύει την πώλησή σε funds, για το 94% του συνόλου των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδου. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η εξαίρεση από την πώληση σε funds θα ισχύσει για μεταβατική περίοδο 18 μηνών, θα αφορά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι "πετύχαμε πριν τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες να πρέπει να έχουν κάνει πρόσφατη εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, ενώ οφείλουν να επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου