Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Στο Μεσιανό Πέλλας «’ς σα ταφία» έφαγαν με τους νεκρούς (βίντεο)



Αφιέρωμα στο έθιμο των κατοίκων του Μεσιανού Πέλλας έκανε η ιστοσελίδα των ποντίων “pontos-news”. Στο συγκεκριμένο έθιμο μία ημέρα μετά την Ανάσταση η κάτοικοι του χωριού αμέσως μετά την θεία Λειτουργία κατευθύνονται στο νεκροταφείο με φαγητά, αυγά, γλυκά και κρασί όπου τελούν επιμνημόσυνη δέηση στα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πλέον μαζί τους. Ακολουθεί το αφιέρωμα:


Μία μέρα μετά την Ανάσταση, στο Μεσιανό Πέλλας, ένα αμιγώς ποντιακό χωριό έξω από την πόλη των Γιαννιτσών, οι κάτοικοι φόρεσαν τα καλά τους και πήγαν στην εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία κατευθύνθηκαν στο νεκροταφείο με φαγητά, πασχαλινά αυγά, γλυκά και κρασί. Άλλοι έφτιαξαν τα φαγητά που αγαπούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Για μία ακόμα χρονιά ο παπάς του χωριού τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, λίγο προτού ξεκινήσουν τα κεράσματα και ο λυράρης πιάσει να παίζει. Το κλίμα είναι εύθυμο, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές.

Οι μη μυημένοι μπορεί να βρουν έως και… ανατριχιαστικό το συγκεκριμένο έθιμο που έχει τις ρίζες του στα ομηρικά χρόνια. Οι Πόντιοι το διέσωσαν και το έφεραν μαζί τους στα χωριά που έφτιαξαν στην Ελλάδα. Είναι μια μέρα χαράς και μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν επιτρέπεται να κλαίει και να μοιρολογεί. Πλέον το «’ς σα ταφία» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής παράδοσης και μέρος της ποντιακής ταυτότητας.

Στο Μεσιανό και φέτος έφαγαν, ήπιαν, τραγούδησαν και θυμήθηκαν με νοσταλγία όσους δεν είναι πια μαζί τους. Άλλωστε η παράδοση θέλει τις ψυχές να βρίσκονται επί γης και να παραμένουν στον πάνω κόσμο έως την Πεντηκοστή.



pontos-news.gr

1 σχόλιο:

  1. ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ,
    ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ..
    ''ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΥΡΑ''-Στέργιος Τακαβάκογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή