Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τα θέματα και οι απαντήσεις σε Αρχαία και Μαθηματικά



Κοινά θέματα επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους του παλαιού και του νέου συστήματος στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα εάν κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρακτική των μελών της και στις επόμενες ημέρες της εξεταστικής διαδικασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος (εξέταση σε 6 ή 7 μαθήματα συνολικά), δεν εξετάστηκαν σε μια ύλη περίπου δυο κεφαλαίων που είχε αφαιρεθεί από τους υποψήφιους του καινούργιου συστήματος (εξέταση σε 4 ή 5 μαθήματα).
Διευκρινήσεις κατ’ επέκταση ζητούνται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για το αν αυτό θα ακολουθηθεί και στο μάθημα της Φυσικής της ερχόμενης εβδομάδας.
Κοινά ήταν τα θέματα και στα Αρχαία Ελληνικά σήμερα, αλλά αυτό ήταν δεδομένο, καθώς στο μάθημα αυτό η ύλη για τους υποψηφίους των δυο εξεταστικών συστημάτων ήταν κοινή.
Η επιλογή δυο εξεταστικών συστημάτων, την εφετινή χρονιά είναι προφανές ότι αυξάνει τις πιθανότητες για εξεταστικές ... παραδοξότητες, παρότι με το παλαιό σύστημα εξετάζεται μόνο ένα 5% των υποψηφίων.
Κατά τα άλλα, όπως αναφέρουν μαθηματικοί που μίλησαν στο «Βήμα» τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι ήταν μεν απαιτητικά, αλλά στο ίδιο βαθμολογικό επίπεδο με τα περυσινά, ενώ διατυπώνονται ενστάσεις καθώς το πρόβλημα 3 που επελέγη ήταν δυσκολότερο από το ερώτημα 4, ενώ η πρακτική της διαβαθμισμένης δυσκολίας των θεμάτων απαιτεί την κλιμάκωση των θεμάτων στο τέλος και όχι πριν από αυτό.
Στα θέματα των Μαθηματικών, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι οι θεματοδότες «τίμησαν» το σχολικό βιβλίο, επιλέγοντας ένα κομμάτι του στο ερώτημα 3, παρά τους προβληματισμούς περί συνολικής αλλαγής της φιλοσοφίας των σχολικών εγχειριδίων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.
«Βοήθεια» στα Αρχαία
Στα Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι υποψήφιοι είδαν εφέτος κάτι που δεν είχαν συνηθίσει. Ένας υπέρτιτλο πάνω από το γνωστό κείμενο που τους κατηύθυνε στο σημείο που βρίσκονταν οι σωστές απαντήσεις! Συγκεκριμένα, στο πλατωνικό άγνωστο κείμενο υπήρχε η επισήμανση «στο κείμενο που ακολουθεί εξετάζεται η σχέση των ρητόρων και των μάγων», κάτι που για πρώτη φορά κατηύθυνε τους υποψηφίους για να μην κάνουν λάθος στην κατανόηση του.
Παράλληλα, όπως λένε φιλόλογοι, μάθαμε εφέτος την λέξη «φαλάγγιον» (αράχνη) που αναφέρεται στο κείμενο και δεν υπάρχει σε κανένα αρχαίο λεξικό, οπότε το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστοι θα είναι οι εξεταζόμενοι που θα την ξέρουν.
Κατά τα άλλα τα θέματα εφέτος ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά ευκολότερα απο τα αντίστοιχα περυσινά, οπότε τα άριστα γραπτά θα αυξηθούν, όπως αντίστοιχα θα μειωθούν τα γραπτά «κάτω από τη βάση»
Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 20 Μαΐου με τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία Γενικής παιδείας, ενώ ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου με την Βιολογία γενικής παιδείας.
Τα θέματα και οι απαντήσεις

Η εκτίμηση των θεμάτων στα Αρχαία από το Φροντιστήριο Ορόσημο

Η εκτίμηση των θεμάτων στα Μαθηματικά από το Φροντιστήριο Ορόσημο

Το Βήμα online σε συνεργασία με το Φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ Πειραιά θα μεταδίδει τις απαντήσεις

Την Τρίτη, η εξεταστική διαδικασία ξεκίνησε και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠ. ΑΛ.) με την Νεοελληνική Γλώσσα.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 1 Ιουνίου με την Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Χθες η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε για την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, κείμενο για την φιλία από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου.

Το κείμενο αυτό βέβαια ήταν ανάλογο με κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 οι μαθητές των Εσπερινών ΕΠ. ΑΛ.

Οι περίπου 104.000 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικούν τις 69.985 προσφερόμενες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, σύντομα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου