Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Περπάτημα: Μυστικά για να γίνει πιο αποτελεσματικό

Αν θέλετε να γυμναστείτε και δεν είναι είστε πολύ φαν της άσκησης και προτιμάτε να είστε κοντά στη φύση, τότε οι ειδικοί προτείνουν μια απλή, καλή μορφή άσκησης, η οποία όταν γίνεται σωστά φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα: το περπάτημα.Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reader's digest υπάρχουν 6 τρόποι οι οποίο μπορούν να κάνουν το περπάτημα πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο ευχάριστο. Ποιοι είναι αυτοί;


Είναι καλύτερο να περπατάς με φίλους παρά μόνος

Μία βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2000 ενήλικες διαπίστωσε πως εκείνοι οι οποίοι βίωσαν μια πρόσφατη απώλεια στη ζωή τους (απώλεια εργασίας, διαζύγιο ή θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου), ένιωθαν καλύτερα μετά το περπάτημα μαζί με φίλους.
Το «ομαδικό περπάτημα»βοηθά τους ανθρώπους, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, να έχουν καλύτερη διάθεση. Όπως σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sara L. Warber, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μία βόλτα έξω με φίλους μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ ισχυρό αγχολυτικό.

Είναι καλύτερο να περπατάς με τον σκύλο σου

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έδειξε ότι οι άνθρωποι που περπατάνε παρέα με το σκυλί τους, αυξάνουν την ταχύτητα στα πόδια τους κατά 28%, συγκριτικά με τους ανθρώπους που περπατάνε παρέα με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν αυξημένο ρυθμό κατά 4% σε σχέση με όσους περπατάνε μόνοι.

Ειδικότερα, η Rebecca Johnson από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, επικεφαλής της μελέτης, η οποία είχε διάρκεια 12 εβδομάδων, εξηγεί πως το παραπάνω είναι αποτέλεσμα της τάσης των ανθρώπων να συνηθίζουν να μιλάνε ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ τα σκυλιά είναι εκεί απλά για να κάνουν μία βόλτα.

Είναι καλύτερο να περπατάς γρήγορα παρά αργά

Η ταχύτητά μας στο βάδισμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, σύμφωνα με μία καναδική έρευνα. Πιο ειδικά, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι νωχελικοί, δεν υψώνουν ανάστημα και περπατούν με τους ώμους κάτω, κάνουν πιο αρνητικές σκέψεις από τους ανθρώπους που περπατούν με γρήγορο βάδισμα και πιο καμαρωτά. Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι που περπατάνε με έναν γρήγορο ρυθμό και όχι καμπουριαστά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κάνουν πιο θετικές σκέψεις, ενώ αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και ενεργητικοί.

Είναι καλό να περπατάς μετά από κάθε γεύμα

Σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα (2013) η οποία δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, το περπάτημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να επιτευχθούν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είναι καλό να απομακρύνεις το κινητό σου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reader's digest, το 2010 περισσότεροι από 1500 πεζοί εκτιμάται ότι κατέληξαν στην αίθουσα επειγόντων, καθώς τραυματίστηκαν στον δρόμο επειδή ήταν προσηλωμένοι στα κινητά τους. Αυτός ο αριθμός είναι ο διπλάσιος συγκριτικά με έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2005.

Είναι καλό να φοράς κάποιο gadget που προωθεί την ευεξία

Σύμφωνα με μελέτη του 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι ενήλικες οι οποίοι φορούσαν ένα gadget που μετράει τα βήματά τους για 12 εβδομάδες μείωσαν τον χρόνο που κάθονται από 4 ώρες σε 3,3, ενώ έχασαν περίπου 2,5 κιλά ο καθένας. Τα ευρήματα της μελέτης κατέληξαν στο γεγονός ότι η παρακολούθηση της φυσικής μας κατάστασης επηρεάζει την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου