Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Πούτιν στην Αθήνα.Πολύ κακό για το τίποτα.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα εννέα χρόνια μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή το 2007 είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ανοίξει ένας ακόμη κύκλος συζητήσεων και ελπίδων για μια αόριστη και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος σύσφιξη των δεσμών Ελλάδας- Ρωσίας.Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να βρίσκεται στην Αθήνα συνοδευόμενους από πολλούς υπουργούς και επιχειρηματίες, τίποτε όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει την ανατροπή της μέχρι σήμερα κατάστασης που κρατά τις σχέσεις των δύο χωρών υπό την αυστηρή επίβλεψη της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστό πως δεν έχει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας, πόσω μάλλον όταν έχει και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το ρωσικό παράγοντα στην χώρα μας. Αν
προσθέσει κανείς και την διάσταση που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σε πολλά μέτωπα, μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πως το πέρασμά του από την Αθήνα ενδέχεται να στερείται ουσιαστικού περιεχομένου και να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, απλώς και μόνο για να στείλει τα δικά του μηνύματα σε Ευρώπη και Αμερική.

Μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο ιστορικό των ελληνορωσικών σχέσεων μπορεί να πείσει και τον πιο αισιόδοξο πως ακόμα και μια μικρή πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών είναι στρωμένη με αγκάθια. Είναι γνωστό πως το Φεβρουάριο υπεγράφη συμφωνία της Gazprom, Edison, ΔΕΠΑ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προοπτική που ίσως οδηγήσει στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας. Το σχέδιο, όμως, κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήδη κινούνται διπλωματικά για να το αποτρέψουν. Ακόμα και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί εύκολα να προχωρήσει χωρίς την ουσιαστική συναίνεση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Το όποιο ενδιαφέρον της Μόσχας για την ΤΡΕΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσκρούει στις αντιρρήσεις ΕΕ και ΗΠΑ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μείνει στα χαρτιά. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεμένα σφιχτά από Βρυξέλες και Ουάσινγκτον και παρά την τηλεοπτική υπερπαραγωγή της ΕΡΤ ο πήχης για τα πρακτικά αποτελέσματα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα μπαίνει πολύ χαμηλά. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς πως τα ρωσικά ΜΜΕ δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις Πούτιν στο Άγιο Όρος παρά στο Μέγαρου Μαξίμου, μπορεί εύκολα να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτής της επίσκεψης με μοναδικό ευτυχισμένο της υπόθεσης τον Πάνο Καμμένο που είχε την ευκαιρία να δώσει το δικό του προσωπικό σόου στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου