Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Γιατί ο Ερντογάν "έφαγε" τον Νταβούτογλου.Πού το πάει ο νέος σουλτάνος της Τουρκίας.

Ακριβά πλήρωσε την επιτυχίες του ως πρωθυπουργός ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με την απομάκρυνσή του να προκαλεί αναταραχή στους Ευρωπαίους καθώς στο πρόσωπο του είχαν βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή.Αξιωματούχοι της ΕΕ σήμερα προσπαθούν ακόμη να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση. Ο μεγάλος φόβος τώρα της Ευρώπης  και βέβαια της Ελλάδας είναι το ενδεχόμενο ο μετριοπαθής Νταβούτογλου να αντικατασταθεί από κάποιον απόλυτα πιστό  στον Ερντογάν, που θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.  Στην περίπτωση της Ελλάδας η απομάκρυνση Νταβούτογλου έρχεται ενώ η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο χτυπά κόκκινο και κανείς δεν ξέρει τι
στάση θα ακολουθήσει ο διάδοχός του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι παρά τις επιπλοκές στην εφαρμογή της, ο Νταβούτογλου υπήρξε ένας αξιόπιστος εταίρος. «Όταν μιλάμε με τον Νταβούτογλου, οι τουρκικές θέσεις είναι μετρημένες και λογικές», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει εμπλακεί στη συμφωνία μιλώντας στο Politico.eu. «Αλλά μετά ο Ερντογάν και οι άνθρωποί του, προβοκάρουν».

Η αλλαγή στην τουρκική πρωθυπουργία είναι επίσης πιθανό να περιπλέξει το σχέδιο για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια Τούρκων στην Ευρώπη, που αποτελεί βασική πτυχή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Όπως χαρακτηριστικά λένε το πράσινο φως για την απαλλαγή των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση βίζας αποφασίστηκε καθώς πίστευαν ότι θα είχαν να κάνουν με το Νταβούτογλου και εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Ευρώπη θα έπαιρνε τέτοια απόφαση αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του.
Επίσης, η αποχώρηση Νταβούτογλου είναι ένα ιδιαίτερο πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δαπανήσει χρόνο στην προσπάθειά της να ρίξει γέφυρες και να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του. Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Νταβούτογλου από το περασμένο φθινόπωρο έως τώρα, προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ενώ έχει μεσολαβήσει και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να τον εμπιστευτούν.
Οι σχέσεις Μέρκελ-Ερντογάν είναι ταραγμένες από το 2005, όταν εκείνη δήλωσε αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Έτσι, με τον Νταβούτογλου να βγαίνει από το κάδρο, η Γερμανία μένει χωρίς να έχει έναν άνθρωπο να εμπιστεύεται στην τουρκική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν τα σενάρια για το ποιος θα μπορεί να είναι ο διάδοχός του. Μεταξύ αυτών του Μπιναλί Γιλντιρίμ υπουργού Μεταφορών το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε έρευνα για διαφθορά το 2013. Του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Το κοινό σημείο και των τριών είναι πιστοί στον πρόεδρο.
Επιλογή του ίδιου του Ερντογάν για τον πρωθυπουργικό θώκο όταν εκείνος πέρασε στην προεδρία ο Νταβούτογλου υπέφερε εξαιτίας της άρνησης του Ερντογάν να αποδεχθεί τον ρόλο του προέδρου ακόμη και όταν στήριζε τη πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών της προεδρίας. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα ο Νταβούτογλου δεν είχε αρκετή στήριξη τόσο στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και στην Τουρκία για να αμφισβητήσει την εξουσία του Ερντογάν.
Οι δύο πολιτικοί είχαν συγκρουστεί τους τελευταίους μήνες για διάφορα ζητήματα. Μεταξύ αυτών την κράτηση ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, οι συνομιλίες με τους Κούρδους και οι σχέσεις με την Ευρώπη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιτυχία Νταβούτογλου στο θέμα της βίζας που τον έφερε κοντά με τους Ευρωπαίους την ώρα που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την Ευρώπη και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη στην Ε.Ε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου