Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Tο ελληνικό χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ

Tο ελληνικό χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ ή να υποχωρήσει στο 62,6% του ΑΕΠ έως το 2060, βάσει της Ανάλυσης για τη Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA), την οποία συνέταξαν οι Ευρωπαίοι και έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal. Η ανάλυση εξετάζει τέσσερα σενάρια που αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, ανάλογα με την ανάπτυξη της Ελλάδας και την αποπληρωμή του χρέους της. Βάσει του απόλυτα απαισιόδοξου σεναρίου, το χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ, ενώ βάσει του πλέον αισιόδοξου να προσγειωθεί στο 62,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους της διάσωσης, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 104,9%
του ΑΕΠ το 2060, αφού όμως πρώτα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 182,9% του ΑΕΠ φέτος.

Στην ανάλυση εξετάζονται και οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. "Το υψηλό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και οι υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, εκ νέου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα", τονίζεται. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η καταγραφή των πραγματικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αποτελεί μία καλύτερη μέτρηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται και η ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις οφειλές της. Βάσει ενός εκ των όρων που θέτει το ΔΝΤ, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες μίας χώρας θα πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, προκειμένου να θεωρείται ως αξιόχρεη.

Σύμφωνα με την ανάλυση πάντως, το μέλλον είναι ζοφερό καθώς υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 62,8% του ΑΕΠ έως το 2060 για να καλύψει τις ανάγκες της. Ακόμη και σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα φθάσουν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.

Φθάνοντας στο σημερινό Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι εύκολη. "Αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι ένα πράγμα, αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ένα άλλο πράγμα και αυτό που επιτρέπεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο είναι ένα τρίτο πράγμα", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου