Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε τζαμί για 30 ημέρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, το κρατικό κανάλι θα αναμεταδίδει από την Αγία Σοφία το πρόγραμμα sahur, δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε… τζαμί θα διαρκέσει για 30 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου.Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά… Το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό «κόσμημα» λειτούργησε ως τζαμί για 482 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο. Η μετατροπή αυτή, όσο προσωρινή κι’ αν είναι, έχει προκαλέσει εθνικό «παραλήρημα» στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που έσπευσε να επικροτήσει την απόφαση.


Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστή η μετάδοση της πρωινής προσευχής από την Αγιά Σοφιά ο βουλευτής του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης Σαμιλ Ταγιάρ έσπευσε να δηλώσει ότι εφόσον οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το PKK και τον Γκιουλεν και η Γερμανία «υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας», η φιλία έμεινε στο ράφι.

Επομένως, όπως ανέφερε, τώρα έχει σειρά να αντιδράσει η Τουρκία και η Αγιά Σοφιά να ανοίξει στο προσκύνημα» και να γίνει δηλαδή και πάλι τζαμί, κλείνοντας έτσι τις πόρτες, ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός ιερού τόπου του χριστιανικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου