Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η ΄΄Αγορά΄΄ των νέων της Έδεσσας. Κοινός τρόπος έκφρασης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων



φώτο αρχείο από "Κίνηση Νέων Έδεσσας"

Ποιος είπε ότι οι νέοι σήμερα δεν έχουν γόνιμες ανησυχίες; Δε συσκέπτονται, δε σκέφτονται, δεν ευαισθητοποιούνται, δε δραστηριοποιούνται, δεν προτείνουν, δεν αγωνιούν;
   Κατ’ αρχήν, οι νέοι αποτελούν το κατ’ εξοχήν ζωντανό δυναμικό της χώρας μας και η άποψή τους είναι καίρια και ουσιαστική.
   Πρόσφατα, μια νεανική παρέα στην πόλη μας δημιούργησε την ΄΄Αγορά΄΄, όπου σύμφωνα με τη θαυμάσια ρήση του Ρήγα Φεραίου, «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

   Η παρέα αυτή λοιπόν, μαθητές και μαθήτριες διαφόρων σχολείων της περιοχής, επηρεασμένη από την ΄΄Αγορά΄΄ της Αρχαίας Αθήνας, όπου ήταν ένας ανοιχτός χώρος συνάθροισης, στον οποίο οι Αθηναίοι συνήθιζαν να συναντιούνται για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, δημιούργησε τη δική της… ΄΄Αγορά΄΄, για να συζητά, να κάνει καινούριες γνωριμίες, να μελετά, να μηχανεύεται, να δημιουργεί.
   Για να κάνουν, μάλιστα, αισθητή την παρουσία τους, κυκλοφόρησαν ένα ενημερωτικό έντυπο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Ένας απὸ τους βασικοὺς στόχους αυτού του εντύπου είναι η συνάντηση και η επικοινωνία με νέους, ώστε αυτό να αποτελέσει την αφορμὴ για νέες ιδέες, οι οποίες θα βελτιώσουν και θα πλουτίσουν αυτό το εγχείρημα αλλὰ και θα φέρουν νέους ανθρώπους απὸ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο πιο κοντά».
   Σε άλλο σημείο του εντύπου υπογραμμίζουν: «Ένα από τα κυριότερα προβλήματα των εφήβων σήμερα δεν είναι η έλλειψη κατανόησης από τους μεγαλύτερους αλλά η αδιαφορία τους για τις απόψεις των εφήβων. Σκοπός τους δεν είναι να αναπτύξουν συζήτηση μαζί τους, να ακούσουν τη άποψή τους. Αντίθετα, προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους χωρίς στην πραγματικότητα να επιλύουν τους εφηβικούς προβληματισμούς.
Σκοπός της (Ανοιχτής) ΄΄Αγοράς΄΄ είναι να θέσει ερωτήματα στους απροβλημάτιστους νέους και να τα συζητήσει με τους προβληματισμένους. Στόχος, η ελεύθερη έκφραση της γνώμης ενός κλειστού νέου που ως τώρα ακούει και ποτέ δεν μιλάει».
   Οι νέοι μιλούν
   Νέοι και νέες της πόλης μας, μέλη της οικογένειας της ΄΄Αγοράς΄΄, δηλώνουν γι’ αυτή τους τη δράση:

Ζωή Θεοδωρίδου: ΑΓΟΡΑ για μένα είναι ο χώρος που εκφράζω ελεύθερα τις ιδέες μου και τις απόψεις μου.
Νικολέττα Νανοπούλου: Η ΑΓΟΡΑ είναι κάτι καινούριο για μένα και νιώθω πολύ τυχερή που είμαι σε αυτή την ομάδα. ΑΓΟΡΑ για μένα είναι μάθηση και να πλουτίζω τον χρόνο μου με κάτι χρήσιμο. Κάθε φορά μαθαίνω καινούρια πράγματα που μου χρησιμεύουν στη ζωή, ενώ  γνώρισα και καινούριους φίλους.
Χριστίνα Βλαχάκου: Για μένα η ΑΓΟΡΑ είναι συζητήσεις για διάφορα κοινωνικά προβλήματα.
Ελένη Καλεΐτση: Μια παρέα στην οποία λέω την άποψή μου για διάφορα θέματα και ακούω και άλλες απόψεις.
Μαρία Γκιώση: Για μένα ΑΓΟΡΑ είναι οι συζητήσεις με φίλους.
Νικολέττα Μητσαράκη: Η ΑΓΟΡΑ είναι ένας χώρος όπου μπορώ να συζητάω με τους συνομιλήκους μου. Πληροφορούμαι για διάφορα θέματα και έχω τη δυνατότητα να ανταλλάξω απόψεις μαζί τους.
Μαργαρίτα Θεοδωρίδου: ΑΓΟΡΑ για μένα είναι η ελεύθερη έκφραση.
Μαρίνος Χαρίτος: ΑΓΟΡΑ για μένα σημαίνει να ακούω και να ακούγομαι.
Σοφία Παπαδοπούλου: Η ΑΓΟΡΑ για μένα είναι ελευθερία του μυαλού.
Ιωάννα Γκαρίπη: Η ΑΓΟΡΑ για μένα είναι ένα μέρος όπου μπορώ να λέω άφοβα την άποψή μου και να συζητάω με άτομα που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς.

    Όσοι και όσες νέοι και νέες αφουγκράζονται τις ίδιες ανησυχίες, έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, αισθάνονται μοναξιά ή θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις, σχόλια και να στηρίξουν την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παρακάτω τηλέφωνα: 6937044261 (Θεοδωρίδου Μαργαρίτα), 6979498121 (Μητσαράκη Νικολέττα), 6986650146 (Παπαδοπούλου Σοφία).
   
 Σύμφωνα με την ΄΄Αγορά΄΄ η «ατζέντα» των θεμάτων προβληματισμού και συζήτησης είναι πλούσια: αλκοόλ, τατουάζ, ομοφυλοφιλία, γιόγκα, αθεΐα, καρκίνος, ΄΄θετική ενέργεια΄΄, Αγορά, μουσική, ΄΄νέα εποχή΄΄, ελληνική γλώσσα, αποκρυφισμός, η γενιά της αδιαφορίας/της κρίσης/του εγώ, η χειραγώγηση των μαζών, οικουμενισμός, κατάθλιψη, παγκοσμιοποίηση, σιωνισμός, νεανική επανάσταση, αιρέσεις, ο αθλητισμός, η κρίση, σχολική βία, σχέσεις ανηλίκων, εφηβεία, συναίσθημα, μοναξιά, εθισμοί, εξετάσεις, άγχος, …
   Όλοι οι νέοι και οι νέες είναι καλεσμένοι σ’ αυτή τη γόνιμη προσπάθεια και μπορούν να συνδράμουν με τις ιδέες, τις προτάσεις τους, τους προβληματισμούς τους…Η ΄΄Αγορά΄΄ τους περιμένει να εκφρασθούν…ελεύθερα και δημιουργικά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου