Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΚΔΑΠ-μΕΑ Γιαννιτσών: Πολυετή προσφορά, πλήθος κατασκευών και δραστηριοτήτων



Ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό- εκπαιδευτικό Εργαστήρι λειτουργεί στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, στα Γιαννιτσά, από την ίδρυση του Κέντρου. Ο λόγος για το Εργαστήρι Χειροτεχνίας, το οποίο πλαισιώνουν παιδιά με σύνδρομο Down και παιδιά με νοητική υστέρηση.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου (από το 1998 μέχρι σήμερα), τα παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με διάφορα υλικά και τεχνικές. Από την αρμόδια εκπαιδευτή Αναστασία Σέμου έχουν διδαχθεί σημαντικές τεχνικές χειροτεχνίας,
όπως υφαντική σε επιτραπέζιους αργαλειούς, πυρογραφία, ντεκουπάζ, τεχνοτροπία ξύλου, κατασκευή κεριών, στάμπες σε χαρτί και ύφασμα, κατασκευές με υλικά από τη φύση, εποχιακές κατασκευές, Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλιάτικες κατασκευές.
Επίσης στο Τμήμα αυτό, διδάσκεται Ζωγραφική με όλα τα υλικά όπως π.χ. σε απλό χαρτί, σε ακουαρέλα, σε χαρτί του μέτρου, με ξυλομπογιές, με μαρκαδόρους, τέμπερες και ακριλικά χρώματα, ενώ τα παιδιά ζωγραφίζουν σε ξύλο και σε τζάμι, πέτρα, ύφασμα.
Στη Ζωγραφική, αρχικά τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν σε απλές γραμμές και διάφορα σχήματα, τα οποία ενώνουν και σχηματίζουν ένα θέμα. Μαθαίνουν τα χρώματα και σε τι αντιστοιχεί το κάθε χρώμα, όπως π.χ. ότι ο ήλιος είναι κίτρινος κ.λ.π.
Παράλληλα, παρατηρούν απλές εικόνες, προσπαθώντας να τις αντιγράψουν στη επιφάνεια εργασίας. Πρόκειται για ένα μάθημα εξάσκησης, παρατηρητικότητας, δημιουργικότητας και αυτοπεποίθησης.

Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας
Το Εργαστήρι Χειροτεχνίας, κάθε χρόνο, συμμετέχει ενεργά σε δύο «εποχιακά παζάρια» που διοργανώνονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, πήρε μέρος -και εντυπωσίασε με τις κατασκευές του- στην 6η Ανθοέκθεση του Δήμου Πέλλας, στον πεζόδρομο Γιαννιτσών.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι οι κατασκευές του Τμήματος:
-         Έχουν στολίσει βιτρίνες καταστημάτων των Γιαννιτσών
-         Έχουν αξιοποιηθεί ως ευχετήριες κάρτες από άλλα ΚΔΑΠ της χώρας μας
-         Προσφέρθηκαν ως δώρα σε χορηγούς του Κέντρου
-         Χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικά και διακόσμησαν θεατρικές παραστάσεις
-         Δόθηκαν ως δώρα σε μητέρες στο πλαίσιο του εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας και γενικώς προσφέρθηκαν ως δώρα σε οικογένειες.

Το μήνυμα: «Μην πετάξεις τίποτα…»
Η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναστασία Σέμου, δηλώνει:
«Η φιλοσοφία και ο σκοπός του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Γιαννιτσών είναι και το περιεχόμενο του μηνύματος που θέλουμε να στείλουμε σε κάθε αποδέκτη:
Ότι υλικό εντοπίζουμε και μπορεί να υπάρχει γύρω μας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ! Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, να το μεταμορφώσουμε. Μπορούμε να δώσουμε ζωή και ομορφιά σε οποιοδήποτε άψυχο αντικείμενο μπορεί να μας φανεί άχρηστο και να κάνουμε έτσι καινούργιες και πρωτότυπες κατασκευές».
Πάντως με την Χειροτεχνία, με την Ζωγραφική και γενικά με τις Εικαστικές Τέχνες, μέσω της Εργοθεραπείας, αναπτύσσονται η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία, η εξωστρέφεια, η κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά γνωρίζουν και -πάνω από όλα- αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους… και αυτό είναι ότι καλύτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου