Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη.Δεκάδες νεκροί από βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ο τρόμος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Το βράδυ της Τρίτης, τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, προκάλεσαν το θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό 147.Οι περισσότεροι νεκροί ήταν τούρκοι υπήκοοι, αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών.Σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν τρεις, έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο και χρησιμοποίησαν και Καλάσνικοφ προτού πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά που έφεραν. Και οι τρεις είναι νεκροί, πρόσθεσε.


Αυτόπτης μάρτυρας, είπε πως οι δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων.

Οι δράστες, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού από την εξωτερική πύλη -όπου γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας- έγιναν αντιληπτοί και άνοιξαν πυρ με Καλάσνικοφ πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά.

Αστυνομικοί τους πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό, προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών. "Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ακολούθησε χάος, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι "οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος", για να προσθέσει πως "η επίθεση έγινε στις 21.22".

Τόνισε ότι "έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα.

“Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου