Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης με δύο ήλιους



Τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη ο οποίος έχει δύο ήλιους στον ουρανό του, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει μέγεθος ανάλογο του Δία, βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου και έχει ηλικία περίπου 4,4 δισ. ετών.
Ο Κέπλερ-1647 b ο οποίος έχει ηλικία σχεδόν όσο η Γη, διαθέτει δύο άστρα γύρω από τα οποία περιφέρεται, μοιάζουν με τον Ήλιο, με το ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο και το άλλο λίγο μικρότερο.

Ο εξωπλανήτης, που εντοπίσθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», χρειάζεται 1.107 μέρες για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά γύρω από τους ήλιους του. Θεωρείται ότι, με βάση την απόστασή από τα άστρα του, βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη.
Οι επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA και του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Βεσέλιν Κόστοφ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ενώ σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal".
Εικασίες για δέκατο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα
Την ίδια ώρα, Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ύπαρξη όχι μόνο ένατου αλλά και δέκατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει και ενδέκατος.
Οι εκτιμήσεις αυτές, προς το παρόν, βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν ορισμένες αστάθειες στις τροχιές των γνωστών νάνων πλανητών, τις οποίες αποδίδουν στις βαρυτικές επιρροές άγνωστων έως τώρα πλανητών.
Επιστήμονες δημοσίευσαν την εκτίμηση αυτή στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας της Βρετανίας.
Η ύπαρξη ένατου πλανήτη, πέρα από τον Ποσειδώνα, προτάθηκε τον Ιανουάριο από τους αστρονόμους Κονσταντίν Μπατίγκιν και Μάικ Μπράουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο ίχνος του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν όντως υπάρχει ο ένατος πλανήτης, είναι δεκαπλάσιος από τη Γη και χρειάζεται 10.000 έως 20.000 χρόνια για να μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου