Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Γ.Καρασμάνης: «¨Γεφύρι της Άρτας¨ και από τη σημερινή Κυβέρνηση το νέο Αθλητικό Κέντρο της Έδεσσας»




Την πρακτική της ακύρωσης αποφάσεων για έργα που έχουν δρομολογήσει Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατία φαίνεται να επιλέγει και η σημερινή Κυβέρνηση με την παραπομπή στις καλένδες – για δεύτερη φορά – της κατασκευής του νέου Αθλητικού Κέντρου της Έδεσσας.
Η κατασκευή αυτού του έργου πνοής που αποτελεί και αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Πρωτεύουσας του Νομού μας,  αποφασίστηκε το 2009 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό κόστος έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ και με διασφαλισμένη πίστωση 600.000 ευρώ για την άμεση – μέσα στο 2009 – δημοπράτησή του. Είχαν μάλιστα απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του 75 στρέμματα εκτός αστικού χώρου στη θέση ¨Τσαϊρ Πασά¨
Όμως, η διαδεχθείσα την Ν.Δ. Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έβαλε στο ¨ψυγείο¨ και στην ουσία ακύρωσε στην πράξη την απόφαση της προκατόχου της για το μεγάλο αυτό έργο.
Με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπογράφοντος με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού επανεντάσσεται και προτάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό 2014ΣΕ01600045,  με φορέα  χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Έδεσσας. Αλλά η Κυβέρνηση Σύριζα που προέκυψε στο μεταξύ, ακύρωσε όπως και εκείνη του ΠΑΣΟΚ την κατασκευή του έργου, προφανώς διότι αποφασίστηκε από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του Δημάρχου Έδεσσας της 22/10/2015 με αρ. πρωτοκόλλου 27785, «ο Δήμος Έδεσσας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και απέστειλε την υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (…) η οποία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν υπάρχει στους πίνακες του Προγράμματος Δημοσίων  Επενδύσεων».
ΕΠΕΙΔΗ πρόκειται για έργο που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά εξ αιτίας των οποίων ασφυκτιά η Πρωτεύουσα, καθώς θα αποδώσει στους κατοίκους τα 37 στρέμματα που καταλαμβάνει το παλαιό στάδιο και, παράλληλα, με τη διάνοιξη ευχερών προσβάσεων σε αξιοθέατα όπως οι περίφημοι καταρράκτες, θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των τουριστών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
ΕΠΕΙΔΗ ο Ερωτών, δύο φορές (Μάρτιο και Απρίλιο τρέχοντος έτους) επεδίωξε να συναντήσει τον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά δε κατέστη δυνατόν, τη μία φορά λόγω απουσίας του κ. Κοντονή και την άλλη διότι συμμετείχε σε σύσκεψη η οποία δεν μπορούσε να διακοπεί.
ΕΠΕΙΔΗ ο ειδικός σύμβουλός του, αφού ζήτησε να πληροφορηθεί το θέμα, δήλωσε ότι θα φρόντιζε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υφυπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες γνώστες του θέματος, τον Δήμαρχο Έδεσσας και τον υπογράφοντα, αλλά έκτοτε τηρείται αιδήμων σιγή.
ΕΠΕΙΔΗ με την συστηματική ακύρωση από τις νέες Κυβερνήσεις αποφάσεων προκατόχων τους άλλων Κομμάτων, ακυρώνεται στην πράξη η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή της συνέχειας του Κράτους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο αρμόδιοι Υπουργοί :
1) Ποιοι και με ποια αιτιολογία εισηγήθηκαν και ποιοι αποφάσισαν την απένταξη ενός τεράστιας σημασίας έργου και μάλιστα για την Πρωτεύουσα ενός Νομού ακριτικού και προβληματικού στο σύνολό του ;
2) Αν προτίθενται να επανεντάξουν ΑΜΕΣΑ την κατασκευή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου