Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το Brexit είναι 10 Grexit μαζί...

Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιθανότερη. Το θέμα αφήνει εν τούτοις αδιάφορους τους περισσότερους Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πρόκειται όμως για μια εσφαλμένη εκτίμηση, διότι το Brexit θα ήταν πολύ χειρότερο από το Grexit, σύμφωνα με το ιδιωτικό γερμανικό κανάλι n-tv.Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε σχεδόν κανείς νυχθημερόν τόσο πολύ με το Brexit όσο με το Grexit, διότι η Βρετανία με 2,5 τρισ. ευρώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ε.Ε. μετά τη Γερμανία.Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μεταξύ 2010 και 2015 από 220 σε 170 δισ. ευρώ και συγκριτικά είναι ένα πανεύκολο θέμα.Το βρετανικό ΑΕΠ είναι σήμερα 15 φορές μεγαλύτερο από το
ελληνικό, εν τούτοις οι πολίτες της Ε.Ε. αντιδρούν χαλαρά . Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση μάλιστα μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις έχει έτοιμο ένα σχέδιο Β στα συρτάρια του για την περίπτωση του Brexit.
Ακόμα και αν εκ πρώτης όψεως δεν είναι τόσο προφανές όσο στην περίπτωση της Ελλάδας, το Brexit θα σήμαινε λ.χ για τη Γερμανία πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της αύξησης των εισφορών της στο ταμείο της Ε.Ε.
Το ποσό μοιάζει μικρό σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα που έφτασαν τα 243 δισ. ευρώ, αλλά οι ετήσιες εισφορές της Βρετανίας στην Ε.Ε. δεν είναι το άπαν. Θα συρρικνωθεί συνολικά και το ΑΕΠ της Ε.Ε.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές καθώς επίσης και υποτίμηση της λίρας, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ.
Πιθανές είναι και οι ισχυρές κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας. Θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού, κάτι το οποίο θα φρέναρε τις επενδύσεις.
Αλλά και για άλλους λόγους η απώλεια της Βρετανίας θα ήταν οδυνηρή και το Βrexit σημαντικότερο από το Grexit.
Χωρίς το δίκτυο της βρετανικής Κοινοπολιτείας και το στρατό των Βρετανών η εξωτερική αμυντική πολιτική της Ευρώπης αποδυναμώνεται. Παρά τα ζητήματα αυτά η βρετανική αποχώρηση δεν ξυπνά κανένα πάθος στου Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου