Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Χαλάρωση των capital controls με εβδομαδιαίο όριο 550 ευρώ

Οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν πρόταση προς την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία περιλαμβάνει δύο σενάρια χαλάρωσης των capital controls που έχουν επιβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr σε ό,τι έχει να κάνει με τους λογαριασμούς των πολιτών η μια πρόταση αφορά σε αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ στα 500 ή ακόμη και στα 550 την εβδομάδα.Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν σωρευτική ανάληψη του μηνιαίου ορίου των 1.680 (420 ευρώ Χ 4 εβδομάδες). Να μπορεί κάποιος δηλαδή να κάνει παίρνει από τον λογαριασμό του με μια ανάληψη το σύνολο των χρημάτων που αυτή τη στιγμή προβλέπεται σε
τέσσερις δόσεις.

Οι τράπεζες προτείνουν επίσης άρση των περιορισμών για το «νέο χρήμα», δηλαδή δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν στο σύνολό τους από τον SSM, καθώς κρίσιμο τεστ για την ομαλή πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση εμπιστοσύνης, θεωρείται ο Οκτώβριος και τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν (βαρύ "πακέτο" εργασιακών μεταρρυθμίσεων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου