Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

"Διορθώνουν" με τροπολογία την επίμαχη διάταξη για τις offshore



Την κατάθεση στην Βουλή τροπολογίας που θα θεωρεί ασυμβίβαστο τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore εταιρείες ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της, μετά την κατακραυγή των τελευταίων ημερών για την επίμαχη διάταξη περί βουλευτικών και υπουργικών offshore.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή κατά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, με την οποία θα απαγορεύεται στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες.



Σύμφωνα με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου:

“Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.
Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά”.

Επιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πάντως, παρά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν κοπάζουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης γιατο θέμα.

“Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση “ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;”.

Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.

“Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον- άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπόλοιπα στη Βουλή”, σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

“Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα”, αναφέρει από την πλευρά του το Ποτάμι, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση, καθώς, όπως σημειώνει, “δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους "προστατευμένες" έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν”.

“Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος, που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη”, αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του “για τα νέα μέτρα και την αντιπαράθεση των κομμάτων για τις offshore”. “Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις offshore δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ' άλλα κόμματα, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων”, καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Μαξίμου: Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος
Σε διευκρινίσεις “προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν” προχωρούν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι “ο νομικός ορισμός της "offshore" εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά”.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι “επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό”.

“Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις”, προσθέτουν, και καταλήγουν: “Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος”.

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου