Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα 20 λεπτά που έσωσαν τη ζωή του Ερντογάν

Όσο περνάνε οι μέρες από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τόσες περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ρεπορτάζ του Guardian και του Reuters παρουσιάζουν μία εκδοχή για το πώς ο Ερντογάν γλίτωσε την ενέδρα θανάτου εναντίον του.Μία από τις πρώτες κινήσεις των πραξικοπηματιών φέρεται να ήταν η σύλληψη ή η δολοφονία του τούρκου προέδρου, ο οποίος τη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα, το βράδυ της Παρασκευής, βρισκόταν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα (απέναντι από την Κω).

Όπως και ο ίδιος ανέφερε, κατά την ηλεκτρισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε -εν είδει διαγγέλματος- από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το ξενοδοχείο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε επίθεση και πως πρόλαβε να διαφύγει την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο Ερντογάν έφυγε από το θέρετρο στο οποίο βρισκόταν μόλις 20 λεπτά προτού η ομάδα κομάντο των πραξικοπηματιών εξαπολύσει την επίθεση της και ακολουθήσει κανονική μάχη με τους φρουρούς του προέδρου της Τουρκίας
Η ομάδα των κομάντο έφτασε με ελικόπτερα και κατέβηκε με σχοινιά στο ξενοδοχείο, πυροβολώντας.

Τα πυρά που αντηλλάγησαν ήταν καταιγιστικά, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των θυμάτων σε αυτό το συμβάν.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν βρισκόταν στον αέρα με άγνωστη κατεύθυνση. Η σπερμολογία της στιγμής ήταν αδιανόητη, με πληροφορίες να κυκλοφορούν στο διεθνή Τύπο, κάνοντας λόγο ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, ότι μεταβαίνει στην Ιταλία, ακόμα και ότι... μετέβη στην Κω με βάρκα!

Τελικώς, ο Ερντογάν βρισκόταν όλη αυτή την ώρα στο αέρα κατά μήκος του δυτικού τμήματος της χώρας, από νότο προς το βορρά.

Όπως έγινε γνωστό, δύο μαχητικά F16 -που βρίσκονταν στα χέρια πραξικοπηματιών- εντόπισαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον τούρκο πρόεδρο και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του Guardian το "κλείδωσαν" στο σύστημά τους, ωστόσο δεν το κατέρριψαν.

Τελικά δεν το χτύπησαν, καθώς ο πιλότος του αεροσκάφους μετέφερε το μήνυμα στα μαχητικά ότι επρόκειτο για πτήση της Turkish Airlines.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου