Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ανατροπές στο Δημόσιο με αντάλλαγμα πλεόνασμα 2,5%



Δύσκολες αποφάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα εμφανίζεται έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι συζητήσεις με Μοσκοβισί-Λιού και ο πονοκέφαλος της Γερμανίας.

Δρομολόγηση μέτρων που θα φέρουν βαθιές τομές στο Δημόσιο με αντάλλαγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%, είναι σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το αντικείμενο μιας πολυπαραγοντικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες η ελληνική θέση για μείωση του πλεονάσματος από το 2019, ή και νωρίτερα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Τζακ Λιού.
Αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τηρήσει πιστά τις προβλέψεις του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, που περιλαμβάνουν δύσκολες πολιτικά αποφάσεις: μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, εναρμόνιση των επιδομάτων, αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια και σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που μπορεί να συνεπάγεται «λουκέτο» σε φορείς ή κατάργηση θέσεων.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έκθεση, με την οποία θα στοιχειοθετείται το αίτημα για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρεται, ακόμα και αν οι στόχοι μειωθούν στα επίπεδα του 2%-3% του ΑΕΠ για διάστημα ως και 6 χρόνια, δεν προκύπτει ανάγκη η Ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η στάση του Βερολίνου θεωρείται εμπόδιο ώστε η συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα να μορφοποιηθεί, έστω στο γενικό της περίγραμμα τους επόμενους μήνες. Και τούτο καθώς η γερμανική πολιτική ηγεσία επιθυμεί, ως γνωστόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, οι όποιες συζητήσεις να δρομολογηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου