Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ερντογάν: «Εκκαθαρίστηκαν» 50.000 στελέχη του τουρκικού κράτους



Τέσσερις μόλις μέρες έχουν περάσει από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος  κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «αυταρχικού σουλτάνου». Με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα! Ύστερα από τις μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών και μετά από την απομάκρυνση στρατηγών και ανώτατων αξιωματικών από τα καθήκοντά τους ήρθε όπως λέει το πρακτορείο Ανατολού και η απομάκρυνση του αρχηγού της χωροφυλακής στην Τουρκία.


Απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία για τους πανεπιστημιακούς

Στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου μπήκε την Τρίτη η παιδεία και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.  Όπως μεταδίδουν αυτή την ώρα τα κρατικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία στους πανεπιστημιακούς ακόμη και για τα επαγγελματικά τους ταξίδια.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Εν τω μεταξύ, πενήντα Έλληνες καθηγητές (και άλλοι Ευρωπαίοι) πήραν επιστολή να αποχωρήσουν από τα τουρκικά πανεπιστήμια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του τουρκικού Δημοσίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.
Φρενίτιδα μαζικών «αποκεφαλισμών» από τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ με το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής στους «προδότες πραξικοπηματίες» να παραμένει ανοιχτό, το καθεστώς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κεφαλών.

Παντού σε όλη τη χώρα αποβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό κατά χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας. Αρκεί πλέον και μόνο η υπόνοια ότι διάκειται φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν (τον «αρχι-τρομοκράτη» όπως τον θεωρεί ο Ερντογάν και οι συν αυτώ) για να καρατομηθεί κάποιος με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι προγραφές τις οποίες εκτελεί χωρίς δισταγμό το καθεστώς Ερντογάν συγκρίνεται με μεσαιωνικό παροξυσμό, του τύπου «κυνήγι μαγισσών». Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις κρατικές υπηρεσίες μετράται πλέον σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Από τις τάξεις του στρατού, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά ακόμη και από τον κλάδο της δημόσιας υγείας γίνονται μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα, ενώ ο τουρκικός λαός πανηγυρίζει για τη νίκη της δημοκρατίας επί των επίδοξων μιλιταριστών δικτατόρων, ο Ερντογάν ανακαλεί άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που είχαν εκδηλώσει τάσεις συμπάθειας προς τον Γκιουλέν.


Ούτε κηδεία 

Καλλιεργώντας κλίμα εσωτερικής τρομοκρατίας, γενικευμένης καχυποψίας και διχασμού, αδιαφορώντας παράλληλα για τις επικρίσεις περί επιβολής ενός εντελώς μονοδιάστατου ολοκληρωτισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την ευκαιρία που του πρόσφερε η αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του για να εξοντώσει τους πολιτικούς του εχθρούς. Η Τουρκία έχει υποβάλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει σαν αυτοεξόριστος στην Αμερική. Και είναι χαρακτηριστικό της μνησικακίας που επιβάλλεται άνωθεν, η απόφαση του Ερντογάν να μην επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικής κηδείας για τους νεκρούς στασιαστές της 15ης Ιουλίου. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου