Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ματωμένο Ραμαζάνι: 800 νεκροί στο βωμό του «ένα μήνα πόνου στους άπιστους» απ' το ISIS

Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι τέσσερις εβδομάδες ειρήνης, φιλανθρωπίας και ουμανισμού, για το ISIS όμως Ραμαζάνι δεν σημαίνει τίποτε απ’ όλα αυτά.Ίσα-ίσα που οι επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, επικαλούμενοι το χρέος προς τον Αλλάχ, βρήκαν την ευκαιρία να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και να στήσουν ένα λουτρό αίματος με περισσότερους από 800 νεκρούς, από το Ορλάντο έως τις Φιλιππίνες. Στα τέλη Μαϊου, εκπρόσωπος της οργάνωσης κάλεσε τους υποστηρικτές της να μετατρέψουν την άγια περίοδο του Ραμαζανιού σε «ένα μήνα πόνου για όλους τους άπιστους παντού, με την άδεια του Θεού».  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παλαιότερα η Αλ-Κάιντα και οι διάφορες θυγατρικές
της οργανώσεις και τώρα το ISIS χρησιμοποιούν το Ραμάζανι ως ορόσημο, ως εφαλτήριο για να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο», αναφέρει στους New York Times ο καθηγητής Φάουαζ Γκέργκες του London School of Economics.

Οι τζιχαντιστές είχαν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να επιδείξουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, καθώς τον τελευταίο καιρό οι ήττες στο πεδίο του πολέμου είναι διαδοχικές. Μία εβδομάδα μετά την ανακατάληψη της Φαλούτζα από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις αιματοκύλησαν τη Βαγδάτη, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δυνατότητά τους να σπέρνουν το χάος παραμένει αμείωτη.

Ήταν το τελευταίο μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκίνησε με την εκτέλεση 65 ατόμων – ανάμεσα τους φοιτητές – στη Μοσούλη του Ιράκ.

Στις 11 Ιουνίου, βομβιστής του ISIS προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 20 προσκυνητών σε τέμενος Σιιτών στη Δαμασκό της Συρίας και μια μέρα αργότερα, 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ορλάντο, όταν ο Ομάρ Ματίν άνοιξε πυρ σε γκέι-μπαρ. Στις 12 Ιουνίου ένας από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους» έσφαξε λίγο έξω από το Παρίσι τον Γάλλο αξιωματικό της αστυνομίας Ζαν-Μπατίστ Σαλβέν και τη σύντροφο του Τζέσικα Σνεντέρ.

Την περασμένη Τρίτη, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι στιγμής 44 άνθρωποι έχουν υποκύψει στα τραύματα τους, ενώ άλλοι 17 αγωνίζονται για τη ζωή τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τρεις ημέρες αργότερα, μια συμμορία μαχητών έκαναν έφοδο σε εστιατόριο στην Ντάκα του Μπαγκλαντές και σκότωσαν 20 ομήρους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτελούσαν ακαριαία όποιον δεν μπορούσε να απαγγείλει το Κοράνι - συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου γυναίκας.

Η πιο αιματηρή επίθεση ήταν η διπλή του Σαββάτου στο κέντρο της Βαγδάτης, καθώς οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν στηθεί ήταν ισχυρότατοι και οι δρόμοι γεμάτοι από κόσμο που είχε βγει για ψώνια λόγω της εορταστικής περιόδου. Η καταμέτρηση των νεκρών δεν έχει σταματήσει ακόμα, σύμφωνα με τις αναφορές Ιρακινών αξιωματούχων ο αριθμός το πρωί της Δευτέρας ήταν 142, το BBC όμως κάνει λόγο για 165.

Το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών κατά την περίοδο του Ραμαζανιού είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος, καθώς οι εκτελέσεις αμάχων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μεταξύ αυτών και οι μαζικές τέτοιες ολόκληρων οικογενειών, που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου