Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Νέα δημοσκόπηση.Διψήφια διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διευρύνει το προβάδισμα της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διευρύνεται κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες από 8 που ήταν τον περασμένο μήνα, στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου οργανισμού.Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17%.Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8% και έπεται το ΚΚΕ με 6%, αμφότερα τα κόμματα με μικρή άνοδο.Η Δημ. Συμπαράταξη ακολουθεί με 4,5%, ενώ το
όριο του 3% πιάνει η Ένωση Κεντρώων.
Την έκπληξη κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκεντρώνει 2,5%, με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται στο 2%, ενώ 1,5% συγκεντρώνουν το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και η Πλεύση Ελευθερίας.

"Άλλο Κόμμα" απαντά το 5%, "Άκυρο/Λευκό" το 3%, Αποχή το 14,5%, ενώ "Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ" το 19%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 52,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 16%.
Συσπείρωση

χαμηλή συσπείρωση εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 46,5%, χάνοντας 7% προς τη ΝΔ και 19,5% προς το "Άκυρο/Λευκό- Αποχή".

Στον αντίποδα, η συσπείρωση της ΝΔ είναι εξαιρετικά υψηλή με 85%, ενώ φαίνεται πως χάνει 4% προς τα λοιπά κόμματα και 3% προς το "Άκυρο/Λευκό- Αποχή".

Το περυσινό δημοψήφισμα

Στη δημοσκόπηση υπάρχει και το ερώτημα: "Στις 5 Ιουλίου, συμπληρώνουμε ένα χρόνο από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Εσείς προσωπικά πιστεύετε πως το δημοψήφισμα τελικά ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα;".

Το 63% εκτιμά ότι το δημοψήφισμα ήταν βλαπτικό, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι ωφέλησε. Το 25,5% θεωρεί ότι "ούτε ωφέλησε, ούτε έβλαψε". Αξίζει να σημειωθεί ότι το 47% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα έβλαψε.

Δημοψήφισμα για το ευρώ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εξής ερώτημα της έρευνας: "Εάν υποθετικά γινόταν στη χώρα μας ένα δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή μας στο ευρώ ή την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα. εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε;".

Το 53,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ευρώ, ωστόσο υψηλό είναι το ποσοστό (37%) των πολιτών που θα επέλεγαν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν κατά 49,5% ευρώ και κατά 39,5% εθνικό νόμισμα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά 86,5% ευρώ και κατά 7% εθνικό νόμισμα.

Στον ηλικιακό διαχωρισμό, η ομάδα από 18 έως 34 ετών επιλέγει ευρώ κατά 48,5% και εθνικό νόμισμα 42,5%. Από 35-54 το 49% ευρώ και το 40% εθνικό νόμισμα και η ομάδα 55+ κατά 62% ευρώ και κατά 29,5% εθνικό νόμισμα.

Εκτίμηση αισιοδοξίας

Στο ερώτημα εάν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει η οικονομικά κατάσταση των νοικοκυριών, το 41% θεωρεί ότι θα χειροτερεύσει, το 27% ότι "μάλλον θα χειροτερεύσει" και το 25% "ούτε θα βελτιωθεί, ούτε θα χειροτερεύσει". Το 5,5% θεωρεί ότι θα υπάρξει βελτίωση.

Νέα μέτρα

Μεγάλη είναι η απαισιοδοξία των πολιτών όσον αφορά στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, καθώς το 80% εκτιμά ότι "θα υπάρξει ανάγκη ψήφισης νέων μέτρων", ενώ μόλις το 9,5% θεωρεί πως "ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί".

Κυβερνητικές επιδόσεις

Το 86% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, έναντι του 7% που δηλώνει ικανοποίηση. Σημειώνεται ότι "μη ικανοποίηση" δηλώνει το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Brexit

Το 43% θεωρεί αρνητική εξέλιξη την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έναντι του 40,5% που εκτιμά ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Παράλληλα, το 51% θεωρεί ότι το Brexit είναι μία αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, έναντι του 21,5% που πιστεύει ότι είναι θετική εξέλιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου