Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τσίπρας: Άμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό - ιστορική πρόκληση η απλή αναλογική



Την ύπαρξη Plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.
Παράλληλα, επέμεινε στη θέση υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «ώριμη σκέψη», εκτιμώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές του Προέδρου.
«Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα», σχολίασε μην αποκλείοντας ακόμη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση. «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι μία πολιτειακή δυαρχία (Προέδρου - Πρωθυπουργού) δεν είναι εποικοδομητική.
Ως προς το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν τον φέρνει αργοπορημένα καθώς στην πρώτη διακυβέρνηση «εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση». «Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».
Υπέρ απλής αναλογικής
«Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%». Εμφανιζόμενος να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα, σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. «Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω “χαμένης” ψήφου...  έχει κόστος, αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές, ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως ιστορική πρόκληση, βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ: «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η κα Γεννημάτα, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους δίνει ένα σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα».
«Δεν θεωρώ πιθανό να αλλάξει το 3%»
Όσον αφορά τον στόχο των 200 ψήφων στη Βουλή, τόνισε: «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση στο θέμα του 3%. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Το όριο του 3% ήρθε αργότερα. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει», ανέφερε.
Σχολιάζοντας, τέλος, τη βαρύτητα της ψήφου της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση συνυπολογίζει τις ψήφους της Οργάνωσης. «Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989», ανέφερε. 
Η διαπραγμάτευση
Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δραματικό πρώτο οκτάμηνο του 2015, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκτός ευρωζώνης». Μάλιστα, προσέθεσε ότι αυτά που διάβασε σε εκείνη τη μελέτη επιβεβαίωσαν τη θέση του για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.  «Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις». «Οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, όσοι είχαν επιλέξει να αφήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες θα είχαν υποστεί καταστροφή».
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, τις προσπάθειες δανεισμού από χώρες εκτός Ευρωζώνης προκειμένου, όπως είπε, «να έχουμε μία ανάσα κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και όχι για να καλύψουμε προφανώς τις συνολικές ανάγκες δανεισμού».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μίας τέτοιας μορφής προετοιμασίας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι μία επιλογή για παράλληλο νόμισμα ή IOUs θα μετέτρεπε τη χώρα σε «failed state». Επικαλούμενος, δε, την πρόσφατη αναφορά του πρ. Προέδρου της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη στην ανάγκη Plan Β, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει ένα θεωρητικό εναλλακτικό σχέδιο ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου. Κακώς κάποιοι επιχειρούν να επενδύσουν πολιτικές επιδιώξεις σε θεωρίες περί κινητοποίησης ή εμπλοκής του στρατού, προσέθεσε.
«Ανοησίες» τα περί απωλειών από τη διαπραγμάτευση
Αναφερόμενος στο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας  χαρακτήρισε «ανοησίες» την εν λόγω συζήτηση, καθώς, όπως υποστήριξε, συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Να δούμε όχι τις προβλέψεις αλλά τα πεπραγμένα» ανέφερε, εξηγώντας ότι την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω κατά 17,5% του ΑΕΠ.
Η χώρα υπέστει μία τρομακτική υποανάπτυξη από το 2008, έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ, «αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της περιόδου» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι οι τωρινές προβλέψεις να είναι ρεαλιστικές, να καταστούν πραγματικότητα γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016.
Υποστηρίζοντας την επιλογή για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία χρηματοδοτείται η χώρα σε σχέση με αυτά που θα λάμβανε από τις αγορές, σημειώνοντας ότι μόνον από τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού η χώρα εξοικονομεί 2 δισ. ετησίως.
Παράλληλα, μιλώντας απολογιστικά για την διαπραγμάτευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας, ωστόσο, όπως είπε, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. «Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση, ήταν απίθανο να τη φέρει πολιτικά εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές στο κοινωνικό σώμα και όλοι μας πρέπει να τις επουλώσουμε. Πλέον υπάρχει πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά, τόνισε.
Δημοψήφισμα και capital controls
Αναφερόμενος στις δραματικές ημέρες του δημοψηφίσματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συμφωνία που τέθηκε προς ψήφιση ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση». «Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό, ενώ πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε: Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Οσον αφορά τα capital controls, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ τα ζητούσε από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.
Cosco, Καραμανλής και επενδύσεις
Οσον αφορά το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά για το θέμα του ΟΛΠ και την εμπλοκή που προέκυψε με την Cosco παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε «πολύ κακό για το τίποτα».  Παράλληλα, στήριξε τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, τονίζοντας ότι προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. «Θέλαμε ο νόμος να στέκει, δεν υπήρξαν αλλώστε αλλαγές. Το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν», υπογράμμισε.
«Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος γενικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό – αεροδρόμια), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση τις βρήκε συμφωνημένες και ότι το δίλημμα ήταν «να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις».
Παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση του Ελληνικού το τίμημα είναι χαμηλό και σημείωσε ότι πάει όλο στο χρέος. «Ομως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε ακόμη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.  
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου