Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε ένα πρόβλημα

Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί άνθρωποι «κατεβάζουν» τις καλύτερές τους ιδέες όταν τρέχουν, περπατάνε, χαζεύουν στο πάρκο ή απλώς χαλαρώνουν με φίλους ή γνωστούς. Νέα έρευνα του ισραηλινού πανεπιστημίου Bar-Ilan αποδεικνύει ότι ένα καθαρό μυαλό, που δεν σκέφτεται ταυτόχρονα πολλά πράγματα, είναι και πιο δημιουργικό! Για τις ανάγκες τις έρευνάς τους, οι ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν τρία διαφορετικά πειράματα με τη βοήθεια 20 εθελοντών. Τι έπρεπε να κάνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα; Να απαντήσουν το πρώτο πράγμα που τους ερχόταν στο μυαλό όταν
άκουγαν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Σε κάθε πείραμα, οι ερευνητές «χειραγωγούσαν» την προσοχή τους, ζητώντας τους να θυμούνται ορισμένους αριθμούς ή σειρά τυχαίων γραμμάτων.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσο λιγότερα έπρεπε να θυμηιθούν οι εθελοντές τόσο πιο δημιουργικές και εντυπωσιακές ήταν οι απαντήσεις τους. «Όταν μειώνεται το ψυχικό στρες, οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν να δώσουν την προφανή λύση σε ένα πρόβλημα και επιτρέπουν στον εγκέφαλό τους να αναζητήσει μοναδικές λύσεις» ανέφερε μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Shira Baror.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι όσο πιο «ήσυχο» είναι το μυαλό τόσο πιο εύκολο είναι να βάλει στην άκρη τις αποθηκευμένες πληροφορίες και αναζητήσει πρωτότυπες ιδέες ή λύσεις σε κάποιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου