Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Χτενίζουν Αιγαίο και Έβρο για τυχόν Τούρκους πραξικοπηματίες.

Επί ποδός βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και οι αρχές ασφαλείας της Ελλάδας προκειμένου να ελέγχουν απόλυτα τα σύνορα προκειμένου μην επιτραπεί η είσοδος σε Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομολούν και ενδεχομένως προσβλέπουν σε ελληνικό άσυλο.Ο συναγερμός σήμανε την Τετάρτη μετά το μπαράζ πληροφοριών και δημσιευμάτων για προσπάθεια Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν να εισέλθουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τα αντίποινα και την τιμωρία στην Τουρκία.

Την τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικές εναέριες, θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες περιπολίες από τον Έβρο έως το Καστελόριζο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Mε βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων και γι’ αυτόν τον λόγο οργανώνει την άμυνά της διατηρώντας γραμμή επικοινωνίας και με την τουρκική πλευρά, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της τις απαραίτητες πληροφορίες για «ύποπτες» κινήσεις στο Αιγαίο.
Το περιστατικό στη Σύμη

Για την ώρα το τοπίο γύρω από τα όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Σύμης παραμένει ασαφές, ενώ κάποιοι αποδίδουν την πληροφορία για δύο φουσκωτά με 40 πραξικοπηματίες, που προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα όχι μόνο ως ανακριβή αλλά και ως επικίνδυνη παραπληροφόρηση.

Από ελληνικής πλευράς διαψεύδεται ότι υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης της Σύμης από τα δύο φουσκωτά, όμως το γεγονός είναι πως η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου παραμένει σε συναγερμό και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την κινητικότητα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Έπειτα και από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο για 40 κομάντος που παραμένουν ασύλληπτοι, Τούρκοι και Έλληνες «χτενίζουν» το Αιγαίο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι Τούρκοι που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν, θα επιχειρήσουν να περάσουν σε μικρές ομάδες στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες αρχικά έκαναν λόγο για ομάδα πραξικοπηματιών, που κρύβονται ή βρίσκονται διασκορπισμένοι στην «Ντάτσα» (απέναντι από την Σύμη) και θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να περάσουν στη χώρα μας.

Στην περιοχή, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, περιπολεί η πυραυλάκατος «Βότσης», ενώ ελικόπτερα από αέρος συνεχίζουν να επιτηρούν τις όποιες κινήσεις καταγράφονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν για αναγνωριστική πτήση, αφού δύο φουσκωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία φέρεται ότι χάθηκαν, εμφανίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την είδηση αναμετέδωσε και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η εφημερίδα Hurriyet, έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι δύο τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τουρκικές βάσεις, «πραγματοποιώντας επιχείρηση ενάντια σε δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, που επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας το δημοσίευμα και αναφέροντας παράλληλα ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Τα μέτρα στα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται απέναντι από την Μαρμαρίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η απόπειρα των πραξικοπηματιων να εξοντώσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

Αλλά και η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής επιχείρησαν στο ξενοδοχείο όπου υποτίθεται ότι διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου