Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Κόκκινα δάνεια.Οι τράπεζες τα ξεφορτώνονται και τα "κοράκια" τρίβουν τα χέρια τους...

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς προβλέπουν ως το τέλος του 2019 οι στόχοι που κατέθεσαν οι τράπεζες στην ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).Παρουσιάζοντας, πριν από λίγο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ -1,45%, κ. Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες υπέβαλαν, κατόπιν σχετικής οδηγίας, στις 24 Ιουνίου αναλυτικούς στόχους κατά κατηγορία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Οι στόχοι αφορούν τόσο στα υπόλοιπα δύο τρίμηνα του 2016 όσο και τους ετήσιους στόχους για το 2017, 2018 και 2019.


Αναλυτικότερα σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπεται ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στη μείωση του «αποθέματος» των κόκκινων δανείων τα οποία, όπως είπε, εξακολουθούν να αυξάνουν φτάνοντας από το τέλος του πρώτου τριμήνου στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 108 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του: «Σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπεται ότι το 2019 τα ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισεκ. ευρώ.

Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα προκύψει:

Πρώτον, από την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και,

δεύτερον, από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των ΜΕΑ» (σ.σ το 7% μεταφράζεται σε περίπου 7-8 δισ. ευρώ).

Οι βασικές προτεραιότητες που προωθεί  η ΤτΕ κατά την αξιολόγηση και έγκριση των στρατηγικών που υποβάλουν οι τράπεζες για τη μείωση των ΜΕΑ είναι:

·      Η αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης οφειλών και η παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης.

·      Η συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες.

·      Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και, αν χρειαστεί, νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου.

·      Η ενεργητική αξιοποίηση του υπάρχοντος επιπέδου προβλέψεων και εξασφαλίσεων για την οριστική ελάφρυνση του ισολογισμού των τραπεζών από προβληματικά στοιχεία.

·      Η ανάπτυξη εντός των τραπεζών νέων μεθόδων οργάνωσης και διαδικασιών, για την αντικειμενική και διαφανή επιλογή λύσεων ρύθμισης οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου