Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Μαρινόπουλος:Σε καθεστώς προστασίας μέχρι τον Σεπτέμβριο

Δεκτές έγιναν από το Πρωτοδικείο Αθηνών οι τέσσερις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν η «Μαρινόπουλος» και οι τρεις συγγενείς με αυτή εταιρείες (Αφοί Μαρινόπουλοι, Συμμετοχική ΑΕ, Express Μ ΑΕ και Ξυνός ΑΕ), για προστασία από τους πιστωτές μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης για την υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία θα λάβει χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου.Δεκτές έγιναν από τη Δικαιοσύνη οι αιτήσεις της Μαρινόπουλος, και των τριών συγγενών εταιρειών με αυτή για προστασία από τους πιστωτές μέχρι τον Σεπτέμβριο
Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής την προστασία της περιουσίας του ομίλου,
απαγορεύοντας  έως τον Σεπτέμβρη τις κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα «παγώνει» κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Πρωτοδικείο δέχεται εν μέρει τα αιτήματα των αιτουσών επιχειρήσεων για χορήγηση προσωρινής διαταγής και εν μέρει τις ασκηθείσες κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι τη δικάσιμο του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον διατάσσεται η αναστολή των ατομικών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας των τεσσάρων εταιρειών από τους πιστωτές της, ρητά εξαιρουμένων των δικαιωμάτων καθώς και πάσης φύσεως απαιτήσεων των εργαζομένων.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.

Τα χρέη της εταιρείας ανέρχονται σε 1,32 δις ευρώ.
Επιστολή «ενδιαφέροντος» της Σκλαβενίτης

Νωρίτερα, η Σκλαβενίτης γνωστοποίησε με επιστολή προς τη διοίκηση της Μαρινόπουλος ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα, "σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες"».

Να σημειωθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επιστολής η αλυσίδα Σκλαβενίτης, δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ωστόσο και μόνο η ύπαρξη της επιστολής, διαμορφώνει το πλαίσιο των επόμενων 60 κρίσιμων ημερών, που θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο για τον χειμαζόμενο όμιλο Μαρινόπουλο, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτού αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Σκλαβενίτης είναι:

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)
- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος
- Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Αντικρουόμενες θέσεις

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υπήρξαν παρεμβάσεις από τράπεζες, εργαζομένους και πιστωτές (επιχειρήσεις).

Ειδικότερα, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν -μεταξύ άλλων- οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.ά.), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ κατά του αιτήματος τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Από τη μεριά τους, τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας.

Νομικοί παραστάτες του ομίλου «Μαρινόπουλος» δήλωσαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για είσοδό του υπό προϋποθέσεις, με πληροφορίες να «φωτογραφίζουν» τον Σκλαβενίτη. Παράλληλα, γνωστοποίησαν την πρόθεση του ομίλου να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζομένους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους.

Η συζήτηση την Παρασκευή ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη: Η δικαστική αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, την ώρα που έξω από το κτήριο 13 ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του ομίλου που ζητούσαν μια βιώσιμη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου