Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Έκτακτες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ προ του κινδύνου να προκληθεί αλαλούμ



Κατήργησαν τη διάταξη για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια, αγρούς βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου - Απέσυραν επίσης τις υπό ψήφιση διατάξεις για μη εφαρμογή των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε όσους φορολογούμενους είχαν μεν χαμηλά συνολικά ετήσια εισοδήματα το 2015 αλλά είχαν σχετικά υψηλά ποσά εισοδημάτων από τόκους. - Ανέβαλαν για ένα μήνα τη διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών για να προλάβουν τυχόν άλλα λάθη και μετέθεσαν επίσης κατά ένα μήνα τη χρονική περίοδο αποπληρωμής:


Την μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα αποφάσισε, εκτάκτως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως διαπιστώθηκε, τυχόν εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα είχε ως συνέπεια να επιβαρυνθούν αδίκως με υπέρμετρα υψηλά ποσά συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί ιδιοκτήτες γης, να προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ, λόγω αδυναμίας διόρθωσης των λαθών που θα είχαν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, και να "κολλήσει" η όλη διαδικασία είσπραξης του ΕΝ.Φ.Ι.Α.! Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων τις διατάξεις με τις οποίες επρόκειτο να καταργηθούν οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσους φορολογούμενους είχαν μεν χαμηλά συνολικά ετήσια εισοδήματα το 2015 αλλά ταυτόχρονα είχαν σχετικά υψηλά ποσά εισοδημάτων από τόκους, καθώς έκρινε ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα προέκυπταν δεν ήταν πολλά ενώ το κόστος εφαρμογής της διάταξης αυτής, λόγω απαιτήσεων για ειδικές διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων, θα ήταν δυσανάλογα υψηλό.

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να "τεσταριστεί" το σύστημα υπολογισμού της εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να αποφευχθούν τυχόν άλλα λάθη που θα προκαλούσαν χάος και έντονες αντιδράσεις από τους φορολογούμενους, η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα καθυστερήσει τελικά για ένα μήνα, δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο αλλά τον Αύγουστο. Η εξόφληση του φόρου θα οριστεί όμως και πάλι σε 5 μηνιαίες δόσεις, στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Τι κρύβεται πίσω από την υπαναχώρηση για τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. των αγροτεμαχίων

Αντιλαμβανόμενη ότι τα ποσά του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα προέκυπταν φέτος για πάνω 700.000 φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά εάν εφαρμόζονταν οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 50 του ν. 4389/2016 για την υπαγωγή στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα και φοβούμενη, ταυτόχρονα, τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε άρον άρον, λίγο πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2016, να πάρει πίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Η ανάκληση των διατάξεων για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων έγινε σε συνεννόηση με τους δανειστές, οι οποίοι συμφώνησαν. Κυβέρνηση και δανειστές έκριναν ότι συμφέρει να μην εφαρμοστεί η διάταξη αυτή που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκαιρη είσπραξη του φόρου και να χαθούν τα επιπλέον έσοδα που θα απέδιδε τα οποία τελικά δεν αναμενόταν να είναι και πολλά.

Το συμπέρασμα ότι θα προέκυπταν εξωπραγματικοί φόροι για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιπούς ιδιοκτήτες γης, αν εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη διάταξη, προέκυψε από το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν επαρκή για να υπολογιστεί ορθά και με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα περίφημα «συγκριτικά στοιχεία» τα οποία είχαν στη διάθεσή τους οι Δ.Ο.Υ. για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ήταν εξωπραγματικά υψηλές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν είχαν υποστεί καμία νέα αναπροσαρμογή, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.

Εξαιτίας όλων αυτών των δεδομένων, οι πιθανότητες να εκδοθούν εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2016 με αποτυπωμένες εξωπραγματικές φορολογητέες αξίες αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκοτόπων και λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων και με υπέρογκα καταλογισθέντα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν πολύ μεγάλες, αν εφαρμοζόταν η διάταξη για την υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. Η δε κατακραυγή εκατομμυρίων πολιτών για την κυβέρνηση της … Αριστεράς θα ήταν πρωτοφανής σε μια τέτοια περίπτωση.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» το όλο μπάχαλο το οποίο θα δημιουργείτο, επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της αποτυχίας της στους ίδιους τους πολίτες, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι εξαιτίας των δικών τους λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 ήταν αδύνατο να γίνει σωστά ο υπολογισμός του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων!

Η άρον άρον υπαναχώρηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από τις αρχικές προθέσεις για φορολόγηση των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων γης εκτός σχεδίου και η προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα εκδίδονταν αποτυπώθηκε σε μια λιτή ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρεται ότι:

«Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους».

Απέσυραν τις νέες εξαιρέσεις από τις … εξαιρέσεις

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων με τις οποίες προβλέπεται ότι:

α) Παύουν να δικαιούνται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Ι.Α. όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την έκπτωση αυτή, αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 300 ευρώ.

β) Παύουν να δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη που είναι ανάπηρα τουλάχιστον κατά 80%, οι οποίες πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε για να γνωστοποιήσει τη μη επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι:

«Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους».

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για ένα μήνα αργότερα το χρόνο έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να αποφύγει τυχόν άλλα λάθη στα οποία θα είχαν υποπέσει οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. αν πιέζονταν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά εντός των επομένων 5 ημερών, έως το τέλος Ιουλίου. Έτσι, με βάση το νεώτερο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα εκδοθούν τον Αύγουστο αλλά η περίοδος εξόφλησης του φόρου θα έχει και πάλι διάρκεια 5 μηνών. Δηλαδή, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, εξ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017, και όχι Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2016, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου