Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος με το βλέμμα στις μεθεπόμενες εκλογές.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος, μιας και η πλειοψηφία των 200 βουλευτών δεν διαφαίνεται, κάτι με το οποίο συμβιβάζεται και το Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο το άνοιγμα της συζήτησης πάντως να έχει ευρύτερη πολιτική επέκταση πέραν του εκλογικού νόμου per se, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά «στρατόπεδα» της επόμενης μέρας.
Τυχόν εξεύρεση των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θα είναι
έκπληξη πρώτου βαθμού. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων σίγουρα, το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει κρίσιμα άρθρα, αλλά τείνει προς το «παρών» επί της αρχής, η Χρυσή Αυγή δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα και από τους 4 ανεξάρτητους, μόνο ο Νίκος Νικολόπουλος υπερψηφίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα και με τους τελευταίους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, τα νούμερα δεν βγαίνουν, χωρίς όμως αυτό να λογίζεται ως ήττα για το πρωθθυπουργικό επιτελείο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα της επόμενης μέρας και ισχυρίζονται πως με την τοποθέτησή τους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δείχνουν να ανοίγουν δίαυλο με τη ΝΔ, η οποία έχει προαναγγείλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το φλέρτ με τη σοσιαλδημοκρατία, μιας και ενόψει συνεδρίου προγραμματίζεται η «θεσμοθέτηση» του ανοίγματος και σε πρόσωπα εκτός των παραδοσιακών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ίσες αποστάσεις που επιλέγει το ΠΑΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (τουλάχιστον το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά) ίσως αφήνουν κάποια υποθήκη για το μέλλον. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναφέρουν πως προώθησαν μια πολιτική επιλογή με σαφές πολιτικό πρόσημο, ενώ, με τα παρόντα δεδομένα, εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσταται βασικός πυλώνας του πολιτικού σκηνικού και των μετεκλογικών συμμαχιών σε κάθε περίπτωση και ίσως και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Από την άλλη, η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τον νόμο, τον καταγγέλλει ως «τερτίπι», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος αναφέρουν πως πρόκειται για νόμο που αντιβαίνει στην κοινή λογική και θα καταδικάσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία. Γι’ αυτό, στη ΝΔ ετοιμάζονται  για αλλαγή του νόμου και επαναφορά του bonus, σε περίπτωση που κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, αν και πάλι θα χρειάζονται 200 ψήφοι για άμεσες αλλαγές. Η μόνη περίπτωση να ψηφίσει θετικά έστω και κάπου η ΝΔ θα είναι, αν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες της για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρία μέρη, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα.

Από την άλλη, στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα πράγματα είναι λίγο πολύ δεδομένα: το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε απέναντι στον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποσπασματική ρύθμιση. Διαβλέποντας όμως τη στρατηγική προσέγγιση της κυβέρνησης περί «στρατοπέδων της επόμενης μέρας» κρατά απόσταση και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για όσα λέει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ νέου, αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Από το Ποτάμι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές, απαντώντας σε φημολογία των προηγούμενων ημερών, ενώ από την Ένωση Κεντρώων υποστηρίζουν πως στηρίζουν μεν την απλή αναλογική, όχι όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον θα συνεχίσουν να αντιπολιτεύονται. Παράλληλα, εναντίον του εκλογικού νόμου έχουν τοποθετηθεί και τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Θεοχάρης, Γρηγοράκος).

Τούτων δοθέντων, η… δράση μεταφέρεται για τις μεθεπόμενες κάλπες, εκτός και αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο ενδιάμεσο. Το πολιτικό παίγνιο που αφορά την επόμενη μέρα όμως και υπερβαίνει τα στενά όρια του εκλογικού νόμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου