Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η συνήθεια που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου για ανθρώπους που βλέπουν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση τη μέρα, συγκριτικά με εκείνους που βλέπουν λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε που στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους από την καθιστική ζωή, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και η καρδιοπάθειες.“Τα ευρήματά μας συνάδουν με μια σειρά προηγούμενων μελετών όπου ο χρόνος που περνάει κανείς μπροστά στην τηλεόραση
συνδεόταν με τη θνητότητα” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Miguel Martinez-Gonzalez, διευθυντής του τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία.

Η έρευνα βασίστηκε στην παρακολούθηση περισσοτέρων από 13.000 ανθρώπους που είχαν αποφοιτήσει από ισπανικά πανεπιστήμια. Η μέση ηλικία τους ήταν 37 ετών και το 60% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν εάν υπήρχε σχέση ανάμεσα στο θάνατο σε νεαρότερη ηλικία και στο χρόνο που έβλεπαν τηλεόραση. Μέτρησαν επίσης το χρόνο που περνούσαν οι συμμετέχοντες στον υπολογιστή και μέσα στο αυτοκίνητο και εάν αυτά επηρέαζαν τον κίνδυνο θανάτου. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς όταν ξεκίνησε η μελέτη και οι ειδικοί τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο επί 8,2 χρόνια. “Εκείνοι που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες τη μέρα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι”, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Η πιο συχνή αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος, που σκότωσε 46 από τους συμμετέχοντες. 32 πέθαναν από άλλες αιτίες και 19 θάνατοι σχετίζονταν με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η έρευνα δεν βρήκε κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο χρόνο στον υπολογιστή ή στην οδήγηση και τον πρόωρο θάνατο. Παρότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη σχέση ανάμεσα τις πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και την πρόωρη θνησιμότητα, σίγουρα παίζει ρόλο η έντονηκαθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου