Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά



Συνεχίζεται η αυξητική τάση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με  τα στοιχεία του δημοσιοποίησε το Συντονιστικό για τις προσφυγικές ροές, σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, 108 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν σε νησιά του Αιγαίου, οι 35 εκ των οποίων κατέφθασαν στη Λέσβο και οι 72 στη Χίο.
Αντίστοιχα την Τετάρτη κατέφθασαν συνολικά 129 άτομα.

AdTech Ad
Το σύνολο των φιλοξενούμενων στα ελληνικά νησιά ανέρχεται πλέον σε 9208 άτομα αριθμός που ξεπερνά τη χωρητικότητα των δομών που υπολογίζεται στα 7450.
Συνολικά σε όλη τη χώρα βρίσκονται 57027 άτομα εκ των οποίων οι 22551 φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, οι 2307 στην Κεντρική, οι 7177 στη Νότια, οι 10204 στην Αττική, ενώ 2150 υπολογίζονται όσοι βρίσκονται εκτός δομών.
Η αύξηση των ροών προβληματίζει τις ελληνικές Αρχές την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα αποσύρει τους Τούρκους παρατηρητές που είχαν εγκατασταθεί στα ελληνικά νησιά ως παρατηρητές για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η ανάκληση αποφασίστηκε για γραφειοκρατικούς λόγους στον απόηχο του πραξικοπήματος. Πρακτικά όμως σημαίνει ότι για όσο διάστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι αξιωματούχοι (καθώς η Άγκυρα δεν έχει διευκρινίσει στις ελληνικές αρχές εάν και πότε θα στείλει αντικαταστάτες) δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι όμως ότι και προηγουμένως στο θέμα αυτό δεν υπήρχαν λαμπρές επιδόσεις.
Τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπτώσεις στο προσφυγικό ζήτημα από το πραξικόπημα στην Τουρκία είχε επισημάνει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος  κάλεσε ευθέως τη Βουλή να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
«Το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό» είχε τονίσει ο κ. Μουζάλας κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή πληροφορώντας τους βουλευτές ότι παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις για την Ελλάδα ήδη από τις πρώτες μέρες μετά το τουρκικό πραξικόπημα.
Φωτογραφία: Sooc
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου