Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Πρόγραμμα ERASMUS+ κινητικότητας εκπαιδευτικών με θέμα «Διδάσκοντας την επιχειρηματικότητα στα σχολεία: Βιωματική προσέγγιση»



Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, δύο ομάδες από 15 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων από το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Γιαννιτσών επιμορφώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας. Το χρονικό διάστημα της μετακίνησης ήταν από 9 έως 16 Απριλίου 2016 για την πρώτη ομάδα και από 16 έως 24 Απριλίου 2016 για τη δεύτερη ομάδα. Το θέμα του προγράμματος «Διδάσκοντας την επιχειρηματικότητα στα σχολεία:
βιωματική προσέγγιση» αναλύθηκε διεξοδικά και αποτέλεσε αντικείμενο πραγμάτευσης υπό το πρίσμα παρακολούθησης επταήμερης επιμόρφωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής τους, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν εισηγήσεις, έκαναν επίσκεψη στο Επαγγελματικό Λύκειο της Ρίγας και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, ώστε να αποκτήσουν τόσο βασικές θεωρητικές γνώσεις, απαραίτητες για να καλύψουν το γνωστικό κομμάτι της επιμόρφωσης, όσο και τεχνικές μεθοδολογίας, η αξιοποίηση των οποίων κρίνεται υψίστης σημασίας για την προώθηση και διδασκαλία της επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προσπάθεια μαθητικών ομάδων, που είχαν συστήσει μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις και οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τη δημιουργία επιχειρήσεων και την οργάνωσή τους. Ακόμη, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις, ξεναγήθηκαν σε αυτές και συζήτησαν  διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία, οργάνωση και ανάπτυξή τους.


Ταυτόχρονα, ο οργανισμός υποδοχής οργάνωσε δραστηριότητες πολιτισμικής φύσης, που περιλάμβαναν ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά αξιοθέατα και να ακούσουν ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία και την κουλτούρα της χώρας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη  στο μουσείο Αrt Νouveau, όπου οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματική ξενάγηση και ολιγόωρες εκδρομές σε δύο περιοχές της Λετονίας με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον, το κάστρο Turaida και το παραθεριστικό θέρετρο Jurmala. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού Laci, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό ζυμωτού ψωμιού από σίκαλη στη Λετονία.
Οι 30 συνάδελφοι, που συμμετείχαν στην κινητικότητα, ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό:
·        Απέκτησαν ή ενίσχυσαν δεξιότητες, όπως εργασία σε ομάδα και επίλυση προβλημάτων. Η συναναστροφή συναδέλφων σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό του Σχολείου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ομαδικού πνεύματος και του κλίματος συνεργασίας.

·        Βελτίωσαν τις  επικοινωνιακές τους ικανότητες, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σωστότερη και αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, κάτι που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει τόσο για τους μαθητές όσο και για τη σχολική κοινότητα.
·        Βελτίωσαν την ικανότητα επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες.
·        Γνώρισαν τον πολιτισμό της Λετονίας μέσω εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, γευμάτων κλπ.
·        Είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανακάλυψαν κοινά στοιχεία και ανέπτυξαν ανεκτικότητα στις διαφορές.
·        Ενισχύθηκε το αίσθημα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
·        Τονώθηκε η αίσθηση του Ευρωπαίου πολίτη.

Πρόκειται για εμπειρία ζωής και είναι πολύ καλό να δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και, γενικώς, να εκπαιδεύονται δια βίου, ώστε να επωφελούνται μέσω αυτών και οι ίδιοι οι μαθητές τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου