Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Aνατριχίλα από Τράμπ: Αφού έχουμε πυρηνικά,γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε!



Μεταξύ των διάφορων καινοτόμων ιδεών που έχουν ξεφύγει από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια κάπως τρομακτική παρατήρηση για τα πυρηνικά όπλα: «Αφού τα ‘χουμε, γιατί δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;». Στο παρελθόν υπήρξα ένας πολιτοφύλακας υπεύθυνος εκτόξευσης κι έχω προειδοποιήσει ότι σε μια εποχή που ο χρόνος λήψης αποφάσεων έχει μειωθεί σε δευτερόλεπτα, ο πρόεδρος έχει απεριόριστη εξουσία να ρίξει
πυρηνικά και ο πρόεδρος Τραμπ «θα ήταν ελεύθερος να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο που θα τερματίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό οποιαδήποτε στιγμή επέλεγε».

Παρά τους φόβους αυτούς όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ, τουλάχιστον όσο δεν είναι πρόεδρος, έχει πυροδοτήσει έναν υγιή δημόσιο διάλογο για τα πυρηνικά όπλα σήμερα. Εχει δίκιο να αμφισβητεί την ξεκάθαρη και αφ’ υψηλού επικρατούσα άποψη των αναλυτών, που καταλήγει στην ιδέα ότι φυσικά τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν αποκλειστικά για να αποτρέψουν μια επίθεση κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. 

Η άποψη «είναι το αποτρεπτικό αποτέλεσμα, ηλίθιε» παραείναι αφελής και απλουστευτική που δύσκολα κάποιος μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα. Ισως το καλύτερο εναρκτήριο σημείο για τον εμπλουτισμό του διαλόγου, είναι να ρωτήσουμε ποιον ρόλο εξυπηρετούν τα πυρηνικά όταν κάποια μέρα δεν λειτουργήσει το δόγμα της αποτροπής επίθεσης. Η αποτρεπτική δυνατότητα είναι μια ψυχολογική κατασκευή, που απαιτεί να μπούμε στα μυαλά δεκάδων ηγετών ανά τον κόσμο. 

Και η αποτρεπτική ισχύς μπορεί να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα ατυχημάτων, μη εγκεκριμένων πράξεων, λανθασμένων εκτιμήσεων των προθέσεων του εχθρού ή ενός εσφαλμένου συναγερμού. Οπως αποδεικνύεται, και όπως ο Τραμπ είπε, τα σχέδιά μας για τα πυρηνικά οραματίζονται de facto την πραγματική χρήση των πυρηνικών όπλων σε ένα τεράστιο εύρος καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων που η αποτρεπτική ισχύς καταρρέει ή αναμένεται να καταρρεύσει άμεσα.

 Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει ήδη μια τεράστια χάρη στη χώρα εγείροντας ερωτηματικά για εύλογα και σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον ρόλο και τον σκοπό του τεράστιου οπλοστασίου των ΗΠΑ που ξεπερνά τα 4.000 πυρηνικά όπλα. Μπορεί να του λείπει του ίδιου η τεχνογνωσία για να απαντήσει σε αυτά, όμως η άγνοιά του είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή των επικριτών του. Καλό θα ήταν οι τελευταίοι να ανοίξουν λίγο το μυαλό τους, να δείξουν λίγη περιέργεια για το θέμα, να κάνουν τα μαθήματά τους και μετά να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στον διάλογο. Μια υγιής δημόσια συζήτηση για το ερώτημα της αποτρεπτικής ισχύος έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου