Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

«Υπάλληλος με μισό ωράριο» το νέο κόλπο της εισφοροδιαφυγής!



Η επινοητικότητα επαγγελματιών για να φοροδιαφεύγουν και να μην ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους φαίνεται πως είναι ανεξάντλητη. Έτσι, μετά το κόλπο της «μισής απόδειξης» με το οποίο επιχειρούν να αποφύγουν τις αυστηρές κυρώσεις πλέον οι τελευταίοι έλεγχοι της οικονομικής αστυνομίας αποκαλύπτουν και το κόλπο του «μισού ωραρίου».

Συγκεκριμένα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού έλεγαν πως τελευταία διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των παραβάσεων για “εκτός ωραρίου απασχόληση”. Οι επιχειρηματίες δηλαδή έχουν αναγγείλει την πρόσληψη των εργαζομένων προκειμένου να αποφύγουν, σε περίπτωση ελέγχου, το «τσουχτερό» πρόστιμο των 10.500 ευρώ, ωστόσο δηλώνουν ελάχιστη αμοιβή part time απασχόλησης ούτως ώστε εάν πιαστούν σε έλεγχο, να μπορούν να ισχυριστούν πως ο υπάλληλος κάνει υπερωρία και η διεύθυνση δεν είχε προλάβει να τις δηλώσει!
Σε ότι αφορά την έκδοση αποδείξεων, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν τη μεγάλη μείωση στη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων την τελευταία εβδομάδα μετά το μέτρο του προσωρινού “λουκέτου” σε επιχειρήσεις. Ωστόσο τονίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κόβονται οι μισές αποδείξεις «για τα μάτια της εφορίας», αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα τι ακριβώς έχει καταναλωθεί πριν μπουν οι ελεγκτές.
Σε ανακοίνωση της πάντως η οικονομική αστυνομία επισημαίνει ότι συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις για την διαπίστωση παραβάσεων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το χρονικό διάστημα από 16-08 έως και 21-08-2016 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστικές περιοχές της Μυκόνου, της Ρόδου και της Κω, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε εννέα (9) περιπτώσεις, ως εξής:
- Σε σνακ μπαρ-εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή της Μυκόνου, διαπιστώθηκε μία (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
- Σε καφετέρια-σνακ μπαρ στη Ρόδο, διαπιστώθηκε η απασχόληση πέντε (5) εργαζομένων, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
- Σε πιτσαρία στη Ρόδο, διαπιστώθηκαν (2) παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
- Σε καφέ-σνακ μπαρ στη Ρόδο, διαπιστώθηκαν δύο (2) παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
- Σε αναψυκτήριο στη Κω, διαπιστώθηκε η απασχόληση τεσσάρων (4) εργαζομένων εκτός ωραρίου.
- Σε εστιατόριο στη Κω, διαπιστώθηκε η απασχόληση δύο (2) εργαζομένων εκτός ωραρίου.
- Σε εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή της Κω, διαπιστώθηκε η απασχόληση τριών (3) εργαζομένων εκτός ωραρίου.
- Στο καφέ-σνακ μπαρ στην ευρύτερη περιοχή της Κω, διαπιστώθηκε η απασχόληση επτά (7) εργαζομένων εκτός ωραρίου.
- Σε εστιατόριο-αναψυκτήριο στη Κω, διαπιστώθηκαν τέσσερεις (4) παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και καταλείφθηκε να απασχολείται ένας (1) εργαζόμενος εκτός ωραρίου.
Για τις παραπάνω παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

1 σχόλιο:

  1. με το σύστημα των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό για τα αφεντικά. Γίνεται άμεση αλλαγή του ωραρίου απασχόλησης ώστε να μην είναι εκτός ωραρίου ο υπάλληλος.
    Στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού ανοίχτε τα μάτια σας, δεν είναι δυνατών να εργάζεται και να αμείβεται με 200 ευρώ το μήνα για 4ορο με 5ημερο απασχόλησης. Είναι κοροϊδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή