Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΔΝΤ.Η Ελλάδα χώρα γερόντων σε λίγα χρόνια με πρόβλημα αποπληρωμής του χρέους!



Για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα επόμενα χρόνια στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, εξαίτιας των δημογραφικών προβλημάτων προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πληθυσμός της Ευρωζώνης γερνάει και κατά συνέπεια και το εργατικό δυναμικό γεγονός που μπορεί να πλήξει την παραγωγικότητα των αδύναμων χωρών σημειώνει το ΔΝΤ σε
ειδική έκθεσή του.
Οπως αναφέρει στις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται σημαντική γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα ο αριθμός των συνταξιούχων να αυξηθεί, συγκριτικά με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 - 64 ετών) και  ο μέσος όρος της ηλικίας του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις μέσα στην επόμενη 20ετία οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, από το 15% στο 20%. Οι επιπτώσεις των δημογραφικών προβλημάτων θα φανούν στις αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία και το πρόβλημα  καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους
Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα - προστίθεται στη σχετική έκθεση - η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 - 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα συνίσταται στον άνισο καταμερισμό των επιπτώσεων τις προαναφερθείσας εξέλιξης στις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Τα αδύναμα κράτη - όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία - θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά, η έκθεση του ΔΝΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου