Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Κλοιός ρευστότητας προκαλεί ασφυξία στην αγορά



Μία βροχή νέων οικονομικών στοιχείων/ανακοινώσεων ξεδιπλώνει την ασφυξία που αντιμετωπίζουν ο  επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα στοιχεία δείχνουν την εξαέρωση των αποταμιεύσεων λόγω της νέας φορολαίλαπας αλλά και της κρίσης, την αύξηση των οφειλών προς τις εφορίες, αλλά και τα νέα κρατικά φέσια. Δείχνουν και τους τριγμούς που έρχονται από το εξωτερικό και καθρεφτίζονται σε εξαγωγές και τουρισμό, δίδοντας μία γεύση των δυνητικών κινδύνων που μπορεί να φέρει το μεταναστευτικό.

Από την άλλη πλευρά, μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος από την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου στην μείωση των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, στις επενδύσεις του ΕΣΠΑ και στην οικονομία γενικότερα, αλλά και το πόσο "ομαλή" χρονικά θα είναι η πορεία ολοκλήρωσης της νέας διπλής αξιολόγησης προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι:
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τις εφορίες αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τις νέες οφειλές που σωρεύτηκαν μόνο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016 να φτάνουν στα 6,9 δισ. ευρώ. 
Αλλά και τα "φέσια" του κράτους προς τους ιδιώτες στο τέλος του Ιουνίου αυξήθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,78 δις ευρώ έναν μήνα πριν. Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τα "φέσια" του κράτους που στερούν ρευστότητα από την αγορά έφταναν στα 7,22 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν. Πάντως, τα στοιχεία αυτά προηγούνται χρονικά της συμφωνίας του Ιουνίου και  μένει να φανεί πώς θα αποκλιμακωθούν τα "φέσια" τους επόμενους μήνες, όταν θεωρητικά θα πρέπει να διανέμονται 500-800 εκατ ευρώ το μήνα για αποπληρωμές οφειλών προς ιδιώτες.
Τα στοιχεία της έρευνας συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο αποκάλυψαν (στο περιθώριο της οριακής ανόδου του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος), ότι οι καταθέσεις των καταναλωτών θα βρεθούν σε ιστορικό χαμηλό το επόμενο 12μηνο, μαζί με την φοροδοτική τους ικανότητα.
Και η πίεση αυτή αποτυπώθηκε στις πρώτες ενδείξεις για τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου που δέχθηκαν πιέσεις. 
Αλλά και η ανεργία δείχνει πλέον σημάδια στασιμότητας. Διαμορφώθηκε τον Μάιο  στο 23,5% στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο, παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται στο -0,7% τον Ιούνιο,  ο τζίρος λιανεμπορίου σημείωσε πτώση -6,4% τον Μάιο και η οικοδομική δραστηριότητα μείωση 25,9% τον Απρίλιο.
Παράλληλα, η πτώση των εξαγωγών συνεχίζεται με την συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με μείωση 6,6%.
* Στην πορεία των εξαγωγών προστίθενται και οι προβλέψεις για μειωμένα - έναντι των αναμενόμενων – εσόδων από τον τουρισμό, καθρεφτίζοντας τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον. 
Μεταναστευτικός γρίφος

Και η ρήση/προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι  "θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, αν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές, καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές" αναδεικνύει ένα ακόμη δυνητικό κίνδυνο για την Ελλάδα όχι μόνο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό, δεδομένου του "κόφτη"  στο 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου