Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Φρένο στα σχέδια της εφορίας – Οι Έλληνες έχουν λίγες κάρτες



Η κακή πιστοληπτική ικανότητα των Ελλήνων και η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν μαζικά πιστωτικές κάρτες βάζει φρένο στα σχέδια της εφορίας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στη χρήση του πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή των capital controls, ο αριθμός των πολιτών που διατηρούν πιστωτική κάρτα στο πορτοφόλι τους παραμένει κατά 60% μικρότερος συγκριτικά με τα προ
κρίσης επίπεδα.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη σύνδεση του αφορολόγητου της κλίμακας με τη χρήση του πλαστικού χρήματος (χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) αναβλήθηκε για πολλοστή φορά. Με δεδομένο ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς σε κάθε φορολογούμενο αντιστοιχούν περισσότερες από μία κάρτες. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis τον αριθμό της κάρτας (ή των καρτών) που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές.
 Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι ότι η σύνδεση του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα αναβληθεί για το νέο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου