Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Βάσεις: Στα ύψη οι ιατρικές, βυθίζονται οι παιδαγωγικές



Η επεξεργασία των πινάκων µε τα στατιστικά των µορίων των φετινών υποψηφίων φανερώνει ότι έχουµε ελαφρά αύξηση των αριστούχων (5.104) σε σχέση µε πέρυσι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» αναλογικά οι περισσότεροι αριστούχοι (18-20) βρίσκονται στο Πεδίο Επιστηµών Υγείας και Ζωής και αυτό µεταφράζεται σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα συµπαρασύρει και αυτές της Φαρµακευτικής,
της Κτηνιατρικής και της Βιολογίας.
Οι εκτιµήσεις ανά επιστηµονικό πεδίο
Στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νοµικές και Κοινωνικές Επιστήµες) οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν µικρές αυξοµοιώσεις σε σχέση µε πέρυσι, ενώ αναµένεται να κρατήσουν ψηλά τη θέση τους οι Νοµικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πάνω από τα 18.000 µόρια εκτιµάται ότι θα παραµείνουν η Νοµική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς µεγάλες αυξοµειώσεις σε σχέση µε πέρυσι. Παρά τις χαµηλές επιδόσεις αρκετών υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά (µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας για το συγκεκριµένο πεδίο), οι περιορισµένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισµένες θέσεις εισακτέων.

Στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήµες) αναµένεται πτώση στην πλειονότητα των σχολών, την οποία δεν θα  αποφύγουν ούτε τα υψηλόβαθµα και περιζήτητα τµήµατα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά (Πολυτεχνικές Σχολές) αναµένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 µόρια. Στο 3ο Επιστηµονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας και Ζωής) αναµένεται ορατή άνοδος στις βάσεις εισαγωγής, µε τις περισσότερες σχολές της Ιατρικής να κινούνται στον αστερισµό των 19.000 µορίων ή και πάνω από αυτά (Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Πρόκειται στην ουσία για το µοναδικό πεδίο όπου οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε µεγάλο ποσοστό στο νέο σύστηµα. Το µάθηµα της Βιολογίας, µε αυξηµένο συντελεστή βαρύτητας, δικαίωσε τους αριστούχους και απ’ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις. Ανοδική έξαλλου αναµένεται η πορεία των βάσεων στα τµήµατα της Βιολογίας, της Κτηνιατρικής και της Φαρµακευτικής, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα µόρια εισαγωγής.

Στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο (Επιστήµες της Εκπαίδευσης) αναµένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές, η οποία θα είναι µεγαλύτερη σε αυτές της περιφέρειας. Η πτώση εδώ δεν συνδέεται κυρίως µε τις επιδόσεις, αλλά κυρίως λόγω της θετικής (για τους υποψηφίους) αντιστοιχία στις θέσεις εισακτέων και τους υποψήφιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου