Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάρισε 122 δις ευρώ στην Γερμανία.



Έναν ωκεανό χρημάτων από τόκους για την αποπληρωμή χρεών γλιτώνει η Γερμανία χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, γράφει η Handelsblatt, προσθέτοντας πως μεταξύ 2008 και 2015 κέρδισαν 122 δισ. ευρώ, βοηθώντας τον Σόιμπλε να πετύχει την πιο μεγάλη του φιλοδοξία, να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Το παραπάνω ιλιγγιώδες κονδύλι, αποκαλύφθηκε μέσω εγγράφου που παρουσίασε στη
Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, μετά από ερώτηση των Πρασίνων.

“Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έκανε περισσότερα προκειμένου η Γερμανία να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, από ό,τι έκανε ποτέ ο Σόιμπλε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Sven Christian Kindler.

“Με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μία δυνατή οικονομία, δεν απαιτείται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας, για να παρουσιάσει έναν μη ελλειμματικό προϋπολογισμό”, ανέφερε. “Και άλλες κυβερνήσεις το έχουν πετύχει αυτό, χωρίς να κάνουν τόση φασαρία”, πρόσθεσε.

Τα χρήματα εξοικονομούνται από την διαφορά μεταξύ του τί περιμένει η γερμανική κυβέρνηση να πληρώσει για τα χρήματα που δανείζεται και τί πληρώνει τελικά. Έτσι, στην παραπάνω τετραετία, “κανονικά” (με τα επιτόκια που ίσχυαν όταν χρηματοδοτήθηκαν) θα πλήρωναν 122 δισ. παραπάνω από ό,τι τελικά πλήρωσαν.

Η εξοικονόμηση κονδυλίων για τη γερμανική κυβέρνηση είναι εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι το 2015 πλήρωσαν σε τόκους 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 πλήρωναν 40 δισ. ευρώ.
Το ετήσιο όφελος είναι περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα, καθώς και για το πρόγραμμα εξωτερικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου