Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Στα 5,534 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου



Μείωση στα 5,534 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από 5,930 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης και αποτυπώνει την πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τον ίδιο μήνα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,356 δισ. ευρώ έναντι 1,311 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.


Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι από τη δόση που καταβλήθηκε προς την Ελλάδα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, τα 1,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι και από την επόμενη μίνι δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ένα μεγάλο ποσό θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προσφέροντας «ανάσα» ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τον Ιούλιο, τα 3,028 δισ. ευρώ αφορούσαν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες ήταν μειωμένες συγκριτικά με τον Ιούνιο όπου ανέρχονταν σε 3,146 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 1,119 δισ. ευρώ έναντι 1,184 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου