Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ με 8% και 7,1% σε δύο νέες δημοσκοπήσεις



Με διαφορά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Το 75% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ το 85% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης  - Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61%
Ξεκάθαρο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, με τη διαφορά να ξεπερνά τις 7 μονάδες.

Συγκεκριμένα, διαφορά 8 μονάδων και ποσοστό 21% καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Palmos Analysis για το tvxs.gr. 


Την ίδια στιγμή, το γκάλοπ της Alco για τα «Παραπολιτικά» δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,1%  έναντι19% .

Όπως προκύπτει η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη κατά 7 μονάδες με τη συσπείρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει το 83%, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται σταθερά σαν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Ελλειμμα αξιοπιστίας Τσίπρα

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 75% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ενώ ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο, το 85%, δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης.

Όλα αυτά, ενώ σχεδόν 9 στους 10 λένε ότι ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εντός Βουλής βρίσκεται η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ εκτός το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Με την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως ακολούθως:

ΝΔ 32%
ΣΥΡΙΖΑ 27%
ΚΚΕ 7,5%
Χρυσή Αυγή 7,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
Το Ποτάμι: 2,5%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Αλλο κόμμα: 8%

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Από τον πίνακα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και, αντιθέτως, ευρεία αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι από όσους δηλώνουν ότι σήμερα θα ψήφιζαν ΝΔ, το 2015 είχε ψηφίσει επίσης ΝΔ και ένα 9% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα, από όσους σήμερα δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 το 1% είχε ψηφίσει ΝΔ και μόνον το 36% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο των εξαγγελιών, το 56% κρίνει θετικά μεν αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.
Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.
Αντίστοιχα, το 61% κρίνει αρνητικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το 16% θετικά, και το 22% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% εναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 43%, ενώ το 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Η παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 61%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 21%, ενώ το 3% βλέπει πρώτο «άλλο κόμμα» (αυθόρμητη απάντηση) και το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου