Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Όσα είπε-και δεν είπε-στην Έκθεση ο Τσίπρας.Το "σόου" συνεχίζεται κανονικά...



Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στράφηκαν χθες όλα τα βλέμματα καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.Στην συνέντευξη που ολοκληρώθηκε πριν τις τέσσερις το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2017 θα έρθει η ανάπτυξη, και πως δεν ξέρει αν θα είναι διαρκής ενώ μίλησε και  για «συμφόρηση» από
τους πρόσφυγες στα νησιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε βέβαια να μην χρησιμοποιήσει στα επιχειρήματα υπέρ της κυβέρνησής του, τα 246 εκατομμύρια που εξασφάλισε το Δημόσιο, από την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα συγκεκριμένα έσοδα, θα διατεθούν σε Υγεία και Παιδεία.
Ωστόσο αυτό που «σημάδεψε» την σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν η έντονη αψιμαχία που υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού  και της Δημοσιογράφου του Alpha Eυαγγελίας Τσικρικάς.  Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί; Κύριε Τσίπρα σας ακούγαμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν χωρά περισσότερα από τέσσερα κανάλια. Λέτε ότι πάτε να καταπολεμήσετε τη νομιμότητα, γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; ήταν η ερωτήσεις που απηύθυνε στον πρωθυπουργό η δημοσιογράφος.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης 
«Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε στη στρατηγική παρένθεσης και πρόωρων εκλογών» σημείωσε ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές.
«Η χώρα έχει ανάγκη σταθερότητας και όχι εκλογών» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η «η Ελλάδα πλέον αποτελεί όαση σταθερότητας μέσα μια ευρύτερη περιοχή όπου κυριαρχεί αστάθεια».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η οικονομία θα έχει rebound το 2017» και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ στην λύση του χρέους».
Με αφορμή το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητα».
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- και αποτελεί όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή» συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στόχους, σχέδιο και -πιστεύουμε- συμμάχους στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε περισσότερα».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει ούτως ή άλλως, θα έχει ‘rebound’ το 2017» αλλά το ζήτημα είναι αν θα είναι διαρκής». «Θα θέλαμε σε αυτήν τη μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς την έχουμε απέναντι» δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και επανέλαβε, χαριτολογώντας, ότι θα φορέσει γραβάτα όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η οριστική λύση της κρίσης χρέους, ή το Κυπριακό.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται μίας δίκαιης ρύθμισης του χρέους, δεν μπορούν να περιμένουν, και «η λύση δεν μπορεί να είναι συνάντηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες».
«Το ζήτημα του χρέους, που θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας-Γερμανίας» τόνισε.
«Εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Αυτό θα πούμε στη Γερμανία» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η χώρα, κλείνοντας την πρώτη αξιολόγηση, που είναι το 70% του προγράμματος, θα έπρεπε να είχε δρέψει ήδη καρπούς, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, πέρα από το waiver, αλλά αυτό δεν έχει γίνει «λόγω της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ».
«Δεν πρέπει οι εξελίξεις σε μία χώρα να είναι τροχοπέδη για μία εξέλιξη που θα είναι ωφέλιμη σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχει μπροστά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι θα δούμε στη συνέχεια τα θέματα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά.
«Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων» είπε ο πρωθυπουργός και, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του, είπε χαριτολογώντας: «Αν δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο».
Ερωτηθείς για την εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους».
«Ο ΕΦΚΑ θα έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «τονωτική ένεση στους οφειλέτες, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα».
Με αφορμή το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ευρύτερα στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το μικρότερο δυνατό κόστος».
«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις για τους συνταξιούχους». «Πιστεύω ότι πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» δήλωσε.
Σε ερώτηση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η διαμάχη αφορά κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι «αν δικαιωθεί η μία άποψη, ότι έφταιγε για τη διόγκωση ο Καραμανλής, δικαιώνεται ο Παπανδρέου, και αν δικαιωθεί η άλλη, το αντίστροφο».
Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν αμφισβητεί τα στοιχεία με τα οποία υπογράφηκε η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. «Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μία διαδικασία και δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία με τα οποία συνάψαμε τη συμφωνία» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τα σκοτεινά σημεία». «Μου προκάλεσε ερωτήματα η παρέμβαση των Ευρωπαίων, ζητούν διαβεβαίωση για το εάν αμφισβητούμε τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα και εμείς την δώσαμε».
Είπε επίσης ότι του προκάλεσε «εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος έσπευσε, ίσως για να προφυλάξει τον εαυτό του» να συσχετίσει την έκβαση της υπόθεσης με την εκταμίευση. «Θα χυθεί φως, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτε, αλλά δεν νομίζω ότι αφορά αυτή την στιγμή την Ευρώπη ούτε και τη μείωση χρέους» είπε.
Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κόφτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2018 «ήταν αυτά που πετύχαμε σε αυτή τη συμφωνία» και είναι χαμηλότερο των προηγούμενων. «Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και θα τις υλοποιήσουμε, θα σφίξουμε τα δόντια ώστε μία φορά να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Από το 2018, οι αποφάσεις συναρτώνται με το τι θα γίνει με το χρέος, συζήτηση που θα διεξαχθεί. Στο Eurogroup του Μαΐου στο όριο 15% για δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν πως με αυτές τις αποφάσεις μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερα πλεονάσματα. Η εκτίμησή μου είναι πως να πέσουν από το 2018 κι έπειτα είναι εφικτό, ρεαλιστικό, αναγκαίο, μαχητός στόχος που θα καταφέρουμε» είπε.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πλεονασμάτων, έδειξε στα «δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, τους έμμεσους φόρους», λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο υψηλό ΦΠΑ» και στη φορολογία ακινήτων, μιλώντας για «αντικατάσταση με έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας».
Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.
«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε. Από την άλλη πλευρά, είπε πως, εξαιτίας της εξέτασης κάθε αιτήματος ασύλου ξεχωριστά, υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας». Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, όπως εξέφρασε και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.
Αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά από την τηλεόραση του Alpha, η οποία, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, αναφερόμενη στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι νιώθει ότι την απολύει από τη δουλειά της.
«Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις» είπε η δημοσιογράφους και ρώτησε τον πρωθυπουργό «γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;»
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στην τελευταία επιχείρηση» και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε ότι «δεν είσαστε η μόνη εργαζόμενη που βρίσκεστε σε μία δύσκολη θέση».
Εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν το 2008, προ της κρίσης 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχουν 2.000, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν έκλαψε για αυτούς τους εργαζόμενους, όπως και για εκείνους της ΕΡΤ. «Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε.
«Αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις υπερασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο το οποίο ήταν ασύδοτο» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν στα αυτονόητα και το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα.
Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, για να μπορούν να επιβιώσουν με τα έσοδα από διαφημίσεις και όχι από την διαπλοκή. Και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην χάσει κανένας αν είναι δυνατόν τη δουλειά του, η αγορά όμως αυτορρυθμίζεται».
«Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» είπε.
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του Star Ειρήνη Σαββοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμάς δεν μας έκλεισε η κρίση, αντέξαμε, εσείς μας κλείνετε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πόσα κατέβαλαν τα κανάλια τόσα χρόνια.
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί τη συναισθηματική φόρτιση «και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε», διαβεβαίωσε όμως ότι ο διαγωνισμός έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο και ήταν σχεδιασμένος έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το τίμημα.
«Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αποκλείσαμε κάποιους;»
Όσα κανάλια δεν πήραν άδεια -πρόσθεσε- δεν κλείνουν υποχρεωτικά, μπορούν να εκπέμπουν μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας.
Γεγονός είναι -συμπλήρωσε- ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όμως όλους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι για παράδειγμα η Ελευθεροτυπία έκλεισε με νόμο.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών και δεν μπορεί, όπως είπε, εν ονόματι της διατήρησης κάποιων θέσεων εργασίας, να μην μπαίνει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
O δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρός από το Mega ρώτησε εάν το ζήτημα της τηλεόρασης είναι μόνο ποσοτικό, και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι «και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ» αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα για να υπάρξει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που να λειτουργεί με κανόνες.
«Ποια νέα διαπλοκή» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κόστος από την υπόθεση των αδειών, το οποίο μέχρι τώρα δεν θέλησε να αναλάβει καμία άλλη κυβέρνηση.
«Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος έως τώρα να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Δεν θέλω να τσουβαλιάσω. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν είχαν αυτή τη λογική, υπάρχουν και εξαιρέσεις».
«Έρχεται ο Μαρινάκης και δίνει όσο τρία Champions League και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ‘τζάμπα αγόρι μου’» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πίστευε ότι θα είχε σύμμαχο τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.
Απευθύνω εκ νέου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση –δήλωσε- να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι είναι ατόπημα να υπερασπίζεται ιδιωτικά συμφέροντα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιζόμαστε το ελληνικό δημόσιο. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».
Αν κάποιος «έβαλε χέρι» στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως ο κ. Μητσοτάκης «κάτι πρέπει να πει για να ικανοποιήσει το κοινό του».
Αναλυτικότερα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις
Πειτε στον Παππά ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο
Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό συναρτήση των πρόσφατων δηλώσεων του Νίκου Παππά ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο του ο Αλέξης Τσιπρας είπε ότι «αν τον δείτε πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο». Είπε ότι τις αποφάσεις δεν θα τις πάρει συγκεντρωτικά και παρέπεμψε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες καταλήγοντας ότι «οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις – αν και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση – δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».
Δεν μπορεί να περιμένουμε τις εκλογές στη Γερμανία για το χρέος
Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας-Γερμανίας, απάντησε σε άλλη ερώτηση για το χρέος και το τι θα έλεγε για το θέμα στην κυρία Μέρκελ ο πρωθυπουργός. «Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις» συμπλήρωσε στην απάντησή του.
Εξέφρασε, δε, και ένα παράπονο γιατί «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ επειδή υπάρχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ».
«Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για τις εξελίξεις σε μια χώρα, αυτό θα της πω».
 
Τετραγωνίσαμε τον κύκλο με το ασφαλιστικό
Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των οφειλών ο κ. Τσιπρας ξεκαθάρισε ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων ετών δεν σημαίνει και διαγραφή των χρεών. Όποιος έχει ένα πάκο οφειλές δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει στην τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις.
Έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η συζήτηση για το έλλειμμα του 2010 δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση για το χρέος
Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2010 ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία βάσει των οποίων εμείς προχωρήσαμε στη συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, την υποχρέωση λέω εγώ, να διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης».
«Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά για την παρέμβαση των Ευρωπαίων (σ.σ. αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) αν αμφισβητούν τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα. Επίσης μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε – προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του δεν ξέρω – να θέσει ένα ζήτημα ότι αν κινδυνεύσω εγώ μπορεί η χώρα να μην πάρει αυτά που θέλει για το χρέος» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα αλλά λέω ότι θα υπάρξει φως. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη συζήτηση για το χρέος που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου» κατέληξε για το θέμα.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αφορά το 2018 και μετά
Σε ερώτηση για το μήνυμα από το τελευταίο Eurogroup όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αποδέχθηκε εμμέσως ότι η συζήτηση αφορά τα έτη μετά το 2018.
«Εμείς πήραμε μια συμφωνία η οποία ειχε 0,25 το 2015 έως 3,5% για το 2018. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε καθώς μπαίνουμε σε ανάπτυξη το 2016 και ισχυρότερη το 2017. Από το 2018 το αν θα μειωθούν οι ανάγκες του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Αν εξειδικευθούν τα μέτρα με σαφήνεια η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Ο Μοσκοβισί αυτά που λέει καλώς τα λέει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να λέει «χαλαρώστε». Η εκτίμησή μου είναι το να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018 είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα σταδιακά να πάμε από το 3,5% στο 2% θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ».
Υπάρχει συμφόρηση στα νησιά με τους πρόσφυγες
Χαρακτήρισε συμφόρηση την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συνολικά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τη Λέρο και την Κω. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σχεδόν 24 ώρες για να δείχνουν την αλληλεγγύη τους αλλά και να προχωρούν οι διαδικασίες με το άσυλο. Δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών προσφύγων αλλα πιστεύω ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί. Υπάρχει όμως και μια υποχρέωση της Ευρώπης να προωθηθούν οι νόμιμες ροές με την επανεγκατάσταση και την επανατοποθέτηση προσφύγων και μεταναστών.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, στις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛΑΣ και σε όλους όσοι εργάζονται ώστε να δείχνουν ότι το πρόσωπο της αλληλεγγύης είναι αυτο που πρέπει να δείχνει η Ελλάδα».
Οι αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις λαμβάνονται συλλογικά
Όσον αφορά την κόντρα υπουργών με το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι βρήκαμε μια πραγματικότητα με τα έσοδα να πηγαίνουν στον κουβά του χρέους. Βεβαίως οι διαγωνισμοί είναι δημόσιοι και πρέπει να λαμβάνεται το μεγαλύτερο τίμημα και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπουργούς οπως συνέβη στην περίπτωση της COSCO και του Ελληνικού.
«Έχει μεγάλη σημασία το αν υπερασπίζεται και διευρύνεται το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε για το θέμα ο κ. Τσίπρας.
Το αεριλίκι τελείωσε με τα κανάλια
«Μέτα από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου, ρώτησε η δημοσιογράφος του ALPHA τον πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;» συνέχισε η δημοσιογράφος λέγοντας του ότι τον Ιανουαριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει ενοχλημένος της είπε «σας παρακαλώ μη με διακόψετε».
«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που εχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση έιχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2.000 δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δνε έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια»


Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρεπει να εξασφαλισουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν. Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε.
Στην ανάπτυξη η συζήτηση για την επόμενη πενταετία
Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη πενταετία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η συζήτηση στη χώρα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους εστιάζεται στους υπουργούς Οικονομικών και όχι στους υπουργούς Ανάπτυξης.
Κανεις δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση για τα ομόλογα είναι σημαντικές αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χώρους που έχουμε πλεονέκτημα όπως τη γεωγραφία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που φεύγουν, πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτικό χώρο όχι όμως στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά αλλά το τι θα παράξει κανείς.
Εξήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε μια λογική που βασίζεται στη λογική του ελατηρίου.
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του STAR Ειρήνη Σαββοπούλου η οποία απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη συνάδελφό της είπε ότι «εμάς δεν μας κλείνει η κρίση, εσείς μας κλείνετε. Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντί σας εν δυνάμει απολυμένους. Γιατί δεν λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κανάλια και πόσα θα χαθούν από εισφορές κ.α.»
«Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση που έχετε για τη θέση εργασίας αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων αλλά τους 1,5 εκατ. ανέργους. Δεν κλείνει ο διαγωνισμός τους σταθμούς σας – δεν ξέρω αν θα κλείσουν κιόλας γιατί μπορεί να εκπέμπουν από άλλες πλατφόρμες – αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας επιχειρηματικό υπολογισμό δεν πήραν άδεια. Κάποιο μπήκαν στο διαγωνισμό, δώσαν μεγάλο αντίτιμο και πήραν τις άδειες. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δώσαμε τις άδειες εκεί που θέλαμε;».
Παραδέχθηκε εμμέσως, δε, ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε είχε προβλήματα λέγοντας ότι ο διαγωνισμός «είχε τα καλά του και τα κακά του γιατί κάποιοι έδωσαν λιγότερα και πήραν άδεια και κάποιοι έδωσαν περισσότερα και δεν πήραν άδεια».
Επανερχόμενος, δε, στο θέμα των θέσεων εργασίας κατέληξε ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό και για τον τελευταίο εργαζόμενο αλλά το πρόβλημα σας δεν είναι σημαντικότερο από τους χιλιάδες εργαζομένους ή τους εργαζομένους του ALTER ή της Ελευθεροτυπίας. Δεν μπορεί στο όνομα της υπεράσπισης ορισμένων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση».
Το προσωπικό του δράμα μετά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Σε ερώτηση για το αν το θέμα με τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μόνο ποσοτικό ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο στόχος αλλά να υπάρξουν και κανόνες. «Μιλάνε κάποιοι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα διαπλοκή. Ξέρετε εμείς τι κόστος έχουμε εμείς από αυτό; Αυτοί που δεν μπήκαν στον διαγωνισμό θα είναι εναντίον μας, αυτοί που δεν πήραν άδεια είναι εναντίον μας, αυτοί που ακούνε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα μοιράσει άδειες τζάμπα είναι εναντίον μας. Έρχεται ο κ. Μαρινάκης και δίνει όσο 3 Τσαμπιονς Λιγκ και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει «ποια χρήματα παιδί μου, θα στα δώσω όλα τζάμπα». Πρέπει να σταματήσει να δίνονται θαλασσοδάνεια για κανάλια. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση αυτή πίστευα ότι θα είχα μαζί μου τη ΝΔ γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος αλλά το πρώτο που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω τους επιχειρηματίες. Μπορεί να είναι και πιο λογική η επιλογή όσων έδωσαν ένα μικρότερο τίμημα και τελικά δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Απευθύνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να λέει αλοπρόσσαλα πράγματα. Να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε μαζί σε συγκρότηση του ΕΣΡ για τους τέσσερις νομίμως αδειοδοτηθέντες σταθμούς».
Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες
Σε νέα ερώτηση για το ενδεχόμενο η αποφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».
Προανήγγειλε, δε, ότι αν η αντιπολίτευση δεν βοηθήσει με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νόμου και τον διαγωνισμό για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.
Αισιοδοξώ ότι θα διατηρήσουμε και το 2017 όσα εξήγγειλα στην ομιλία μου
Όλα όσα εξήγγειλα χθες έχουμε αισιοδοξια ότι κάποια από αυτά θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε και το 2017. Τι είπα το Σάββατο; Μίλησα για 60.000 σχολικά γεύματα, 35.000 παιδια στους παιδικούς σταθμούς, ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτές και την ιδρυση ενός κέντρου έρευνας με 60 εκατ. ευρώ εθνικού πόρους μαζί με τη μόχλευση κεφαλαίων από την EBRD.
Εμείς βάλαμε χέρι στα Εξάρχεια
Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα επιβάλλει το νόμο στα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με το σχόλιο ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να το εφαρμόσει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».
«Οι μολότοφ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι φετινο φαινόμενο. Αν κάποιος έβαλε χέρι στα Εξάρχεια ήταν η κυβέρνηση μας και αναφέρομαι στην επιχείρηση με τις 30 και πλέον συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών στα Εξάρχεια» συμπληρωσε και κατέληξε «ελπίζω να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα. Αν έχει κάτι να πει συγκεκριμένο να τον ακούσω».
Τον Καραμανλή θα τον κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές στη Νέα Δημοκρατία επί Κωστα Καραμανλή και επί Κυριάκου Μητσοτάκη είπε αρχικά ότι τον πρώην πρωθυπουργό όπως και τον ίδιο θα τους κρίνει ο ιστορικός του μελλοντος. Στη συνέχεια είπε ότι η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές επί Καραμανλή και επί Μητσοτάκη. «Η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος αλλά αργότερα υιοθέτησε τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη τα πρωτοπαλλίκαρα του κ. Καρατζαφέρη. Βγαίνει ο Σόιμπλε και χλευάζει τη σύνοδο του Νότου και ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει «άπαιχτος». Αυτές είναι απόψεις που προβληματιζουν και στελέχη της συντηρητικής παράταξης».
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «είναι ό,τι σηματοδοτεί η συνέχεια ενός παλαιού συστήματος μιας οικογένειας που είναι 70 χρόνια στα πολιτικά πράγματα, ενός συστήματος διαπλεκόμενου. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα. Η στάση του όμως αποδεικνύει ότι είναι ο εκφραστής αυτού του συστήματος που καταδίκασε ο λαός τρεις φορές από το 2015».
Δεν ξεπουλάμε την ΕΥΑΘ αλλά ψάχνουμε τρόπο αύξησης των εσόδων της
Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είπε ότι είναι δέσμευσή μας η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα για νερό και ρεύμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά της μια επιχείρηση αλλά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν δίνουμε πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ αλλά αυτές κινουνται στα πλαίσια της αγοράς. Αν θέλουμε όφελος πρέπει να κινηθούμε ευέλικτα προκειμένου να τα μεγιστοποιήσουμε.
Το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραμείνει και το 2017, στις μειώσεις φόρων που όπως είπε θα έρθουν από το 2018, στις παροχές από τα 246 εκατ. της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών αλλά και τα πέντε βήματα εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου