Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Διαβολοβδομάδα» για τους φορολογούμενους με ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος



Τρεις ημέρες απομένουν για την πληρωμή της δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις εφορίες για τον συμψηφισμό των επιστροφών.
Η αδυναμία ανταπόκρισης των φορολογούμενων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό στη ρύθμιση οφειλών μέσω δόσεων, αξιοποιώντας τη δυνατότητα εξόφλησης μέσω πιστωτικών καρτών σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία
πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 2,3 εκατομμύρια υπολογίζονται τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν φόρο εισοδήματος, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πρέπει να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα οι ΔΟΥ καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με χιλιάδες φορολογούμενους, που ζητούν συμψηφισμό των επιστροφών φόρου που δικαιούνται μς τις οφειλές ΕΝΦΙΑ. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ εΕξαιτίας της μαζικότητας των συμψηφισμών αλλά και των εφάπαξ πληρωμών φόρου μέσω πιστωτικών καρτών (στη συνέχεια ο φορολογούμενος πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις), οι πρώτες ενδείξεις πληρωμών που έχει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν καλή ροή εσόδων και τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, παρατηρείται και εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να συνδέεται και με το γεγονός ότι για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.
Το συνολικό ποσό οφειλής τους από ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 21,229 εκατ. ευρώ , αυξάνοντας τις πιθανότητες μεγάλης εισπραξιμότητας κατά τον πρώτο μήνα πληρωμής της δόσης, τουλάχιστον από τους μικροϊδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου