Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πού φτάσαμε;Οι Έλληνες αποποιούνται κληρονομιές λόγω αδυναμίας πληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ.



Στην ερήμωση της ελληνικής επαρχίας, αλλά και στην απώλεια χιλιάδων ευρώ για το Δημόσιο αναμένεται να οδηγήσει το εκτεταμένο, πλέον, φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα της κρίσης, όπου τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια επιβαρύνονται με φόρους χιλιάδων ευρώ.
Είναι γεγονός ότι πλέον είναι λίγοι οι πολίτες εκείνοι, που υπό το βάρος χρεών αλλά και των
επιπρόσθετων φόρων ακινήτων, αποφασίζουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιάς σε ακίνητα ή χωράφια που τους κληροδοτούν οι οικείοι τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να μένουν «ορφανά» με τον κυρίαρχο χαμένο να είναι το ελληνικό δημόσιο.
Στα συνολικά, δε, έξοδα σε λίγο καιρό θα πρέπει να προστεθεί και η βεβαίωση από μηχανικό, κάτι το οποίο βρίσκεται σε νομοσχέδιο, η επικύρωση του οποίου αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου ή του ακινήτου ξεκινά από 300 ευρώ και όλο ανεβαίνει. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο λαμβάνει αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονομιάς από δικαιούχους σε όλη την χώρα, κάθε ημέρα οι υπάλληλοι λαμβάνουν πάνω από 30 αιτήσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός να εκτοξεύεται συνολικά σε πάνω από 12.000, όταν μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 6.000. 
Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση είναι πιο έντονη στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες είναι δύσκολο, λόγω της κρίσης, τόσο να ''κτίσει'' κάποιος, όσο και να αξιοποιήσει το ακίνητο με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτό έχει ως συνέπεια την... εγκατάλειψη του ακινήτου, την παράδοσή του σε άλλους συγγενείς, με τελικό αποτέλεσμα ένα «γαϊτανάκι» που δεν τελειώνει για χρόνια και φόρους που χάνονται για το ελληνικό δημόσιο.
Οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα αποποίησης κληρονομιάς εντός αποκλειστικής προθεσμίας  τεσσάρων (4) μηνών, που αρχίζει από τότε που πληροφορήθηκαν  την επαγωγή της κληρονομιάς και τον λόγο αυτής. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης. Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στον γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς.
Αν περάσει η προθεσμία αυτή άπρακτη, η κληρονομιά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Στη συνέχεια μετά την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στην οποία οι κληρονόμοι να περιλάβουν τα κληρονομιαία στοιχεία, και να γίνει η μεταγραφή της πράξης αυτής στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι έντονο και στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις, πλήττοντας κυρίως μικρά ακίνητα ισόγεια ή υπόγεια, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά, πλέον, τα 20.000 ευρώ. 
Με τα συνολικά έξοδα, συμβολαιογραφικά, φόρων, μηχανικού η ''ταρίφα'' μπορεί να εκτιναχθεί στα 5-6.000 ευρώ, οπότε δεν είναι λίγοι οι κληρονόμοι που προτιμούν να τα αφήσουν παρά να πληρώσουν γερή «λυπητερή» αλλά και τους βαρείς φόρους κάθε χρόνο. 
Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών: Στο 120% η αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς 
Ζοφερό τοπίο με πολλαπλές συνέπειες τόσο στην επαρχία, όσο και στα έσοδα του ελληνικού κράτους περιγράφει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας. 
Όπως τονίζει «το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς πιο πολλοί πλέον είναι αυτοί που... αποποιούνται παρά δέχονται κληρονομιά. Το υπολογίζω μάλιστα αυξημένο τουλάχιστον 120% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν». 
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, υπάρχουν πελάτες που αφήνουν υποθέσεις κληρονομιάς ακόμα και για 2-3 χρόνια σε εκκρεμότητα, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων μιλά για ''χτύπημα'' σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, αλλά κυρίως υπογραμμίζει την απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και στην διαιώνιση του φαινομένου με αποτέλεσμα πλέον πολλά από τα ακίνητα της επαρχίας να βρίσκονται... χωρίς ταυτότητα. 
Εφορία: Τα χρέη των κληροδοτούντων συμβάλλουν στις αυξημένες αποποιήσεις 
Την παράμετρο των χρεών των κληροδοτούντων προσθέτει ως το πιο κυρίαρχο βάρος για τους πολίτες που κάνουν αποποιήσεις κληρονομιάς στέλεχος της σε κεντρική ΔΟΥ των Αθηνών, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προηγούμενων ετών που πλέον ''πέφτουν'' στις πλάτες των κληρονόμων τους αποτρέπει από το να τις δεχτούν.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «το ακίνητο έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει κομμάτι είσπραξης φόρων και εκτέλεσης του μνημονίου, οπότε είναι φυσικό πολύς κόσμος να μην μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη που το ακολουθούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου