Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακάλυψη-ορόσημο για τον καρκίνο: Εξέταση εντοπίζει την ασθένεια πριν εμφανιστούν συμπτώματα



Μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο προτού τα συμπτώματα της ασθένειας γίνουν εμφανή αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα, η οποία υποστηρίζει ότι το δημιούργημά της μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
Οι επιστήμονες που παρουσίασαν την εξέταση στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών στο Σουάνσι, συνέκριναν το νέο τεστ με σύστημα ανίχνευσης καπνού, επειδή ακριβώς δεν εντοπίζει τον καρκίνο, αλλά τις αλλαγές στα ερυθρά αιμοσφαίρια που προκαλεί η ασθένεια.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των ασθενών. Για παράδειγμα, εάν ένας όγκος εντοπιστεί σε ένα μόνο σημείο του σώματος, προτού κάνει μετάσταση, οι πιθανότητες πετυχημένης χειρουργικής αφαίρεσής του είναι πολύ περισσότερες απ' ότι εάν καθυστερήσει η εύρεσή του.
Η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης είναι εξαιρετικά οικονομική (40 ευρώ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας ατόμων με υψηλό γενετικό κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου.
«Η εξέταση που αναπτύξαμε μοιάζει με σύστημα ανίχνευσης καπνού, το οποίο ως γνωστός δεν βρίσκει τη φωτιά στο σπίτι αλλά μία παρενέργειά της, δηλ. τον καπνό. Σε αυτήν την περίπτωση, το τεστ μας εντοπίζει τα μεταλλαγμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Κι όπως ισχύει το "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά" έτσι "δεν υπάρχει καρκίνος χωρίς μεταλλάξεις", αφού η μετάλλαξη είναι η βασική κινητήρια δύναμη για την εξάπλωση της ασθένειας», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Gareth Jenkins.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου