Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Σχεδιάζουν επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα



Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

 
Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011.

«Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου.

Υπενθύμισε ότι ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στα μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.

Παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου μετεγκαταστάθηκαν 40 πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Φινλανδία και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν μετεγκαταστάσεις προς τη Γαλλία και την Κύπρο.

Τί είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών
Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του, τόνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε.

Επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα "δεν παραβιάζει" τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, την "επιθυμία" του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν "συμμερίζεται" και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Πλάτε άφησε ανοιχτό το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχεται την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη μέλη. Αυτή η κριτική αφορά και τη Γερμανία όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου